Nieuws/Buitenland
2245794
Buitenland

Merkel en Seehofer naar ’wijze man’ Schäuble

BERLIJN - De leiders van de Duitse christendemocraten, bondskanselier Angela Merkel van de CDU en minister Horst Seehofer van de Beierse CSU, zijn bij parlementsvoorzitter Wolfgang Schäuble langsgegaan. Ex-minister van Financiën Schäuble is van de CDU, maar wordt ook gerespecteerd in Beieren. Schäuble is waarschijnlijk ingeschakeld om een oplossing voor de wrijvingen tussen Merkel en Seehofer te vinden.

De Duitse regeringscoalitie dreigt te vallen over het vreemdelingenbeleid dat de minister van Binnenlandse Zaken Seehofer anders wil aanpakken dan Merkel en de sociaaldemocratische coalitiepartner SPD. Op aandringen van de SPD komen om 22.00 uur de leiders van de drie coalitiepartijen (CDU, CSU, SPD) bijeen.

Seehofer heeft met aftreden gedreigd. Dat zou kunnen leiden tot een breuk tussen de christendemocratische partijen en de val van Merkels vierde kabinet, dat pas drieënhalve maand bestaat. Het vertrek van Seehofer zou ook mogelijk zijn zonder dat de CSU helemaal afhaakt, dus bijvoorbeeld een andere CSU-minister levert. Zonder de CSU komen de CDU en de SPD twee zetels tekort voor een meerderheid in de Bondsdag.