Nieuws/Binnenland
2247526
Binnenland

Kamp Amersfoort treurt om Armando

Kamp Amersfoort treurt om het overlijden van de schrijver/kunstenaar Armando afgelopen zondag. Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort, heeft bloemen geplaatst bij de Ladder van Armando. „We treuren om het verlies van deze bijzondere persoonlijkheid, die decennialang nauw betrokken is geweest bij Kamp Amersfoort”, zegt Meershoek. „We verliezen in hem een inspirerende en betrokken ambassadeur.

De Ladder torent bij Kamp Amersfoort uit boven wat Armando ’schuldig landschap’ noemde. Het veertien meter hoge beeld is een van de vele kunstwerken die geïnspireerd zijn op zijn oorlogservaringen in Amersfoort.

Armando groeide op bij het kamp, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 35.000 Nederlanders in erbarmelijke omstandigheden gevangen zaten. Als geen ander hield de kunstenaar de beklemmende geschiedenis van het kamp levend.

Documentaire

Kamp Amersfoort eert Armando deze week ook in het bezoekerscentrum aan de Loes van Overeemlaan in Leusden. Daar wordt dagelijks een verkorte versie van Geschiedenis van een plek vertoond. Dankzij die documentaire uit de jaren zeventig, van Armando en Hans Verhagen, kreeg Kamp Amersfoort weer landelijke bekendheid.

Bij het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort zijn ook foto’s te zien van fotografe Cara Louwman, die verweven zijn met kunst van Armando. Ook zijn de boombladeren verkrijgbaar, die Armando belangeloos beschikbaar stelde. De opbrengst van de verkoop komt direct en geheel ten goede aan de vernieuwingsplannen van Kamp Amersfoort.

Tentoonstelling

De tentoonstelling die Museum Voorlinden volgend jaar wijdt aan Armando, wordt een eerbetoon aan de zondag overleden kunstenaar. Directeur Suzanne Swarts van het Wassenaarse museum bezocht Armando nog geen twee weken geleden in zijn studio in het Duitse Potsdam om afspraken te maken over de expositie. Hoewel zijn gezondheid te wensen overliet, was hij helder en stelde hij meteen zijn recente werk ter beschikking, aldus het museum.

De kunstenaar wilde zelfs naar de opening van de tentoonstelling komen. „Voorlinden geeft Armando in 2019 het podium dat hij heeft verdiend”, zegt Swarts. „Het is verdrietig dat Armando dit niet meer kan meemaken, Voorlinden zal er een waardig postuum eerbetoon van maken.”

De expositie toont een groot overzicht met werk van Armando, van de jaren zestig tot en met de meest recente schilderijen. Voorlinden heeft meer dan veertig werken van zijn hand in de collectie. Naar aanleiding van zijn dood is op NPO 2 de VPRO-documentaire Armando, portret van een vriend opnieuw te zien in de nacht van maandag op dinsdag om 00.10 uur.