Nieuws/Buitenland
2247820
Buitenland

Thaise voetballertjes levend gevonden in grot

BANGKOK - Reddingswerkers hebben de twaalf spelers van het Thaise jeugdvoetbalteam en hun trainer levend gevonden in een grottenstelsel in Thailand. Het team was al negen dagen vermist.

„Leden van de Thaise marine hebben ze gevonden. Ze tonen alle dertien tekenen van leven”, zei gouverneur Narongsak Osottanakorn van de Thaise provincie Chiang Rai. Volgens de krant Bangkok Post hebben de voetballers en hun trainer op het oog geen grote lichamelijke schade opgelopen door hun lange verblijf in het grottenstelsel.

De enorme reddingsactie domineert al dagenlang het nieuws in het Thailand. Ook experts uit onder meer de VS, Groot-Brittannië en Japan helpen mee. De zware regenval bemoeilijkte de operatie. De afgelopen dagen daalde het waterpeil dankzij de inzet van pompen.

Race tegen de tijd

„Onze eerste missie is geslaagd, nu gaan we proberen het team uit de grot te halen”, zei de gouverneur. Dat zal nog niet eenvoudig zijn omdat er water in de grot staat en omdat deze nauw is en daardoor moeilijk toegankelijk, meldden Thaise media.

Het wordt een race tegen de tijd. Over over 72 uur wordt noodweer verwacht, waardoor de hele grot zou onderlopen. “Ofwel proberen we ze er nu snel uit te krijgen, ofwel laten we ze drie maanden in de grot zitten met twee artsen en voldoende voedsel bij zich”, laat de Vlaamse duiker Ben Reymenants weten aan VRT Nieuws.

Bezoek grottencomplex

De tieners van 11-16 jaar oud en hun trainer (25) verdwenen op 23 juni tijdens een bezoek aan het grottencomplex.

De jongetjes in de grot. Het lijkt erop dat het goed met ze gaat.

De jongetjes in de grot. Het lijkt erop dat het goed met ze gaat.