Nieuws/Buitenland
2248711
Buitenland

Horst Seehofer blijft aan als minister

Oplossing over migratiebeleid Duitsland

Horst Seehofer

Horst Seehofer

BERLIJN - De Duitse zusterpartijen CDU en CSU zijn het toch eens geworden over het Duitse migratiebeleid. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) gezegd. Hij liet ook weten dat hij aanblijft als minister.

Horst Seehofer

Horst Seehofer

Seehofer had zondag nog gedreigd op te stappen als minister. Zijn Beierse CSU lag in de clinch met de CDU van bondskanselier Angela Merkel over het Duitse migratievraagstuk. Het opstappen van Seehofer zou mogelijk de val van de Duitse regeringscoalitie hebben ingeluid.

Minister Seehofer zei dat hij asielzoekers wilde terugsturen aan de grens als zij al in een ander EU-land staan geregistreerd. De bondskanselier liet weten daar niets voor te voelen. Merkel vindt dat de migratieproblematiek in Europees verband moet worden aangepakt.

’Goed compromis’

Volgens het akkoord dat nu is gesloten, worden in het grensgebied gesloten doorreiscentra voor asielzoekers ingericht. Merkel zei dat de procedures voor deze immigranten met spoed worden behandeld. Als de immigranten in een ander land van de EU zijn geregistreerd zal Duitsland met die landen gaan onderhandelen over het terugnemen van deze mensen.

„Op deze wijze houden we de geest van het partnerschap binnen de EU in stand”, zei Merkel. „Ik denk dat we na zware onderhandelingen en moeilijke dagen een goed compromis hebben bereikt.”

’Akkoord na lange intensieve discussies’

De CDU en CSU overlegden maandagavond urenlang om tot een compromis te komen. Seehofer zei dat dit is gelukt. „Na lange intensieve discussies tussen de CDU en CSU hebben we een akkoord bereikt over hoe we in de toekomst illegale immigratie aan de grens tussen Duitsland en Oostenrijk kunnen voorkomen”, zei Seehofer.