Nieuws/Binnenland

Ex van topvoetballer waste crimineel geld wit

Celstraf voor moeder Justin Kluivert

Door Van onze verslaggevers

Angela van H.

Angela van H.

Hollandse Hoogte / VI Images

AMSTERDAM - Het gerechtshof heeft de ex-vrouw van Patrick Kluivert en de moeder van Ajacied Justin Kluivert veroordeeld tot zeven maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Ze is in de zogeheten Andes-zaak schuldig bevonden aan witwassen van crimineel geld.

Angela van H.

Angela van H.

Hollandse Hoogte / VI Images

Haar huidige partner Danny K. kreeg vierenhalf jaar cel opgelegd, onder meer vanwege deelname aan een criminele organisatie. In dezelfde zaak werd eerder ook al vechtsporter Dick Vrij veroordeeld. Hij zat zijn straf al uit omdat hij niet in hoger beroep ging.

Danny K. wordt door justitie beschouwd als een van de kopstukken van de Amsterdamse onderwereld. Hij stond in de periode voor zijn aanhouding in nauw contact met Willem Holleeder en liet zich tijdens het proces, toen zijn voorlopige hechtenis was geschorst, soms chauffeuren door Peter ’Pjotr’ R., die in 2015 een moordaanslag in Diemen overleefde.

Danny K. en Dick Vrij hadden aanvankelijk een groot conflict met Holleeder. Laatstgenoemde werd op een vol terras in Amsterdam een gebroken kaak gemept door Vrij. Later werd de ruzie bijgelegd en zou het drietal - dat ook nog kort lid was van motorclub No Surrender - onder meer een kopstuk van de Amsterdamse Hells Angels hebben bedreigd.

Het gerechtshof veroordeelde naast Angela van H. nog twee ex-partners van K. Een kreeg vijftien maanden cel en de andere een werkstraf, allebei voor witwassen.

Twee personen die handelden in kostbare horloges en werden vervolgd voor deelname aan een criminele organisatie zijn vrijgesproken. Een andere horlogehandelaar moet nog voor de rechter verschijnen.

Door Van onze verslaggevers