Nieuws/Binnenland
2249086
Binnenland

Meerderheid voor afschaffing in zicht

Referendum weg voor zomerreces?

DEN HAAG - Het is snel gegaan met het afschaffen van het raadgevend referendum. Terwijl menig kabinetsplan nog op de plank ligt, debatteert de Eerste Kamer vandaag over de intrekking van dat democratisch instrument.

Een meerderheid daarvoor is in zicht, maar bij dergelijke dossiers blijft het de vraag of alle kikkers in de kruiwagen blijven.

De coalitie sprak in het regeerakkoord af dat het raadgevende referendum afgeschaft moet worden en daar is D66-minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) razendsnel mee aan de slag gegaan. Ondanks pogingen van de oppositie om de vaart eruit te halen, kan de senaat dus voor de zomervakantie al een einde maken aan het referendum. Eerder werd de intrekkingswet al door de Tweede Kamer geloodst.

Er blijft wel fel protest. Zo zal 50Plus-senator Jan Nagel vandaag betogen dat er geen stappen gezet mogen worden totdat de rechter zich heeft uitgesproken over de afschaffing. Nagel neemt het vooral D66 – dat altijd voorstander is geweest van directe democratie – kwalijk dat het kabinet met dit plan komt. „De kiezers van D66 zijn ronduit belazerd. Het verkiezingsprogramma van D66 is geschreven op toiletpapier, dat overmatig gebruikt wordt door hun volksvertegenwoordigers.”

Senatoren van oppositiepartijen, zoals de PvdA, zint het ook niet dat het kabinet niet wacht op de staatscommissie die ons democratisch systeem onder de loep neemt. De commissie bejubelt referenda maar dan wel die van de bindende soort.

De coalitiepartijen VVD, CDA en D66 geven aan deze krant aan dat ze desondanks snel over de intrekkingswet willen stemmen. VVD en CDA maken al duidelijk dat ze ook echt voor intrekking gaan stemmen, D66 wil nog niks prijs geven.