Nieuws/Buitenland
2249325
Buitenland

Terreurverdachte werkt in haven Rotterdam

De Mercedes van de Iraniër die een aanslag wilde plegen

De Mercedes van de Iraniër die een aanslag wilde plegen

Rotterdam - De man die onderweg naar Parijs was om een aanslag te plegen, werkt in de haven van Rotterdam.

De Mercedes van de Iraniër die een aanslag wilde plegen

De Mercedes van de Iraniër die een aanslag wilde plegen

De 38-jarige Amir S. werd zaterdag met zijn echtgenote in België aangehouden met een bomkoffer. Het Iraanse stel was in hun Mercedes op weg naar Parijs om een aanslag te plegen.

Het Nieuwsblad schrijft nu dat de tot Belg genaturaliseerde Amir in Wilrijk woonde en in Rotterdam werkte. Zijn vrouw Nasimeh stond in een winkel in Antwerpen.

Het stel komt nu met de verklaring dat de Iraanse overheid dreigde hun familie te vermoorden als ze de aanslag niet zouden plegen.

Doelwit van de aanslag was een bijeenkomst van de Iraanse oppositie in Parijs.

De twee konden gepakt worden dankzij een tip die de veiligheidsdienst binnenkreeg. Er is op vier plaatsen huiszoeking gedaan.

Oppositie

De Iraniërs hadden in België politiek asiel. Ze waren gevlucht omdat ze sympathiseerden juist met de oppositiegroep MEK waar ze nu een bom wilden gooien.

Het evenement waar het explosief moest afgaan, wordt bezocht door 25.000 mensen, onder wie Rudolph Giuliani – de ex-burgemeester van New York – en de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, John Baird.

Amir en Nasimeh zeggen dat ze niet wisten dat ze een bom vervoerden.

MEK is het regime in Teheran al jaren een doorn in het oog. Begin dit jaar belde de Iraanse president Hassan Rohani zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron met de vraag wanneer hij eindelijk iets zou gaan ondernemen tegen die ’terroristische groepering die al weken Iran op zijn kop zet met vanuit Frankrijk georkestreerde demonstraties’.

In Duitsland is een Iraanse diplomaat opgepakt die de actie zou hebben gecoördineerd.