Nieuws/Binnenland
2249984
Binnenland

Holleeders betrokkenheid bij liquidatie Willem Endstra

Rechtbanktekening van Willem Holleeder.

Rechtbanktekening van Willem Holleeder.

Amsterdam - In de rechtbank van Amsterdam begint dinsdag dag 27 van het proces tegen Willem Holleeder. De rechtbank behandelt vandaag de liquidatie van vastgoedmagnaat Willem Endstra, en de poging tot doodslag op David Denneboom die naast hem zat.

Rechtbanktekening van Willem Holleeder.

Rechtbanktekening van Willem Holleeder.

De getuigenverhoren van zus Sonja en ex-vriendin Sandra den Hartog die eigenlijk gisteren hadden moeten plaatsvinden zijn uitgesteld wegens ziekte van hun advocaat.

Willem Endstra werd beschouwd als de bankier van de onderwereld, en door Holleeder als zijn entreeticket naar de bovenwereld. Meerdere criminelen ’stalden’ hun geld bij Endstra. Hij werd op 17 mei 2004 vermoord op de Apollolaan in Amsterdam.

In de afgelopen weken heeft Holleeder veelvuldig gesproken over de rol van Endstra in de onderwereld. Volgens Holleeder maakte Endstra veel vijanden door veel geld aan te nemen, maar het nooit terug te geven.

Endstra zou zijn doodgeschoten door Namik Abassov. De man werd in 2011 in Polen aangehouden, en overleed enkele maanden later in de gevangenis aan een hersenbloeding.

Drie medeverdachten staan momenteel in hoger beroep terecht voor hun rol bij de liquidatie. Een rol die de rechtbank eerder onvoldoende bewezen achtte, want die sprak de drie vrij.

Het Openbaar Ministerie denkt dat Willem Holleeder de opdrachtgever voor de moord op Endstra was. Holleeder zelf ontkent dat en heeft de afgelopen weken meermalen gewezen op de talloze vijanden die Endstra in de onderwereld had.

Het Openbaar Ministerie vervolgt Holleeder (59) voor zijn vermeende betrokkenheid bij een reeks afrekeningen, waaronder de liquidaties van mede-Heineken-ontvoerder Cor van Hout en vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Vorig jaar kwam daar de beschuldiging bij van het beramen van de moord op zijn zussen Astrid en Sonja en misdaadverslaggever Peter R. de Vries bij. Zijn zussen Sonja en Astrid hebben belastend verklaard over Holleeder.

LIVE – Verslaggever Saskia Belleman is bij de rechtszaak aanwezig. Haar tweets lees je onderaan dit artikel.