Nieuws/Buitenland
2250342
Buitenland

Gefeest tot diep in de nacht

België geniet na voetbalthriller

BRUSSEL - De Belgen ontwaken dinsdagochtend met een grote glimlach om de mond. Maar na de voetbalthriller tegen Japan is er wel het besef dat er tegen de Brazilianen uit een ander vaatje zal moeten worden getapt.

’Véél te spannend, jongens’, kopt Het Nieuwsblad op de voorpagina. De ontlading na de zenuwslopende wedstrijd was gisteravond enorm. Tot diep in de nacht werd er in de cafés en op pleinen gedronken en gefeest.

Bij 2-0 achter was bij menigeen de moed al in de schoenen gezonken. „Van zegezeker naar angstige ontgoocheling. Er werd als vanouds gevloekt op Lukaku. Geblazen bij elke nieuwe kans voor de Japanners. Weg dat onwankelbare geloof”, schrijft de krant.

Maar toen kwam die ongelooflijke ommekeer. Invallers Fellaini en Chadli zorgden voor de kentering. Diep in blessuretijd na een messcherpe counter viel het verlossende derde doelpunt. „Toen het eindsignaal weerklonk, was er nauwelijks nog bier meer om door de lucht te gooien. De bekers waren al lang leeg, en tijd om naar de bar te gaan was er drie kwartier lang niet geweest.”

’De duivel is los’

Het Laatste Nieuws heeft het voorop de krant over ’25 waanzinnige minuten’ en constateert: ’de duivel is los’. Het vizier gaat al meteen richting vrijdag als de Brazilianen op het menu staan. „Tijd, voor de samba toch?”, aldus de krant.

„Banzai! Japan werd opgerold, met de winning goal uit misschien wel de mooiste counter uit de historie van het voetbal – of zijn we nu gepakt door de euforie?, schrijft chef Voetbal Stephan Keygnaert die in één adem door constateert dat het tegen Brazilië veel beter zal moeten.

Kansloos

Ook de chef voetbal van Het Nieuwsblad, Ludo Vandewalle, vindt het tijd voor een stevige koerswijziging tegen Brazilië. Het systeem moet worden aangepast. „Want met drie verdedigers en dit middenveld zijn we kansloos tegen Neymar en co.”

De Standaard houdt het wat ingetogener dan de twee grote Vlaamse (sport)kranten. ’Raspaardjes moeten knokken, maar operatie-Brazilië wacht’, luidt de kop op de sportpagina. „Het was met bloed, zweet en tranen, met veel schietgebedjes naar de patroonheilige van de hopeloze gevallen, maar de Rode Duivels gaan naar de droomwedstrijd van dit WK, Brazilië in Kazan.”

Geknokt tegen bewonderenswaardig Japan

De wedstrijd tegen Japan zal nog lang nazinderen. „Er was onkans, maar ook geluk, er was emotie, er werd geknokt, en de ontknoping tegen een bewonderenswaardig Japan zal nog lang in veel geheugens blijven”, schrijft verslaggever Steven De Foer.

„De Rode Duivels gaan naar Kazan, voor de galawedstrijd par excellence, met vraagtekens maar ook met een adrenalinestoot als bonus.”