Nieuws/Buitenland
2250608
Buitenland

Maleisische oud-premier Najib Razak opgepakt

De stiefzoon van Najib Razak moest uitleg geven.

De stiefzoon van Najib Razak moest uitleg geven.

KUALA LUMPUR - De Maleisische autoriteiten hebben oud-premier Najib Razak in hechtenis genomen. Hij wordt woensdag in staat van beschuldiging gesteld, meldt de taskforce die onderzoek doet naar het schandaal rond staatsfonds 1MDB. Tijdens het bewind van Najib zouden miljarden zijn verdwenen uit dat fonds.

De stiefzoon van Najib Razak moest uitleg geven.

De stiefzoon van Najib Razak moest uitleg geven.

De taskforce bevestigt dat de oud-premier is aangehouden in zijn woning. Najib verloor eerder dit jaar de verkiezingen van de oud-regeringsleider Mahathir Mohamad. De politicus kreeg later te horen dat hij het land niet mag verlaten en is aan de tand gevoeld door de anticorruptiedienst.

De autoriteiten hebben ook woningen doorzocht van Najib en zijn familieleden. De politie liet vervolgens weten dat daarbij voor bijna 275 miljoen dollar aan luxegoederen in beslag is genomen. Najib trok dat bedrag in twijfel en zei eind vorige maand het slachtoffer te zijn van een politieke wraakactie. De autoriteiten zouden vooral cadeau’s van vrienden en relaties in beslag hebben genomen.

Sleutelrol

De nieuwe regering heeft vaart gezet achter het onderzoek naar het staatsfonds. De nieuwe premier Mahathir zei vorige maand in een interview met Reuters dat onderzoekers een „bijna perfecte zaak” hebben opgebouwd tegen de hoofdverdachten van de fraude rond 1MDB. Hij zei dat Najib een sleutelrol speelde bij de vermeende misstanden.

„Hij was volledig verantwoordelijk voor 1MDB. Niets kon gedaan worden zonder zijn handtekening, en die staat op alle deals die 1MDB aanging” , zei Mahathir over zijn voorganger. „Daarom is hij verantwoordelijk.”