Nieuws/Binnenland
2250687
Binnenland

Kabinet trekt portemonnee voor ’veilige huizen’

Nog steeds onduidelijkheid honderden woningen Groningen

Den Haag - Het kabinet gaat de portemonnee trekken voor het versterken van 1588 veilige huizen in Groningen. Over honderden andere woningen is nog geen besluit genomen. Daar buigt het kabinet zich pas in september over.

Bij de groep van 1588 woningen heeft de overheid eerder de indruk heeft gewekt dat ze verstevigd moet worden. Door het dichtdraaien van de gaskraan is dat bij de helft van deze huizen nu niet meer nodig omdat de situatie al veilig is.

Minister Wiebes (Economische Zaken) wil de bewoners desondanks de optie geven om hun huis alsnog te laten versterken. In tegenstelling tot de onveilige woningen wil de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) niet opdraaien voor die rekening.

Eerder berichtte De Telegraaf al dat de bewindsman met minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan een ’plan B’ werkt voor de ’veilige huizen’. Ollongren zou geld willen inzetten dat klaar ligt om huizen gasvrij te maken. Ook Wiebes heeft nog een potje met tientallen miljoenen achter de hand. De bewindsman wil nu nog niet zeggen wat het allemaal gaat kosten.

Den Haag gaat niet de hele rekening betalen. Ook gemeenten en woningcorporaties moeten een duit in ’t zakje doen. Ook minister Hoekstra (Financiën) zwijgt echter nog over de rekening.

Onduidelijk

Opmerkelijk is dat er nog geen besluit is genomen over een groep van nog eens enkele honderden woningen. De Mijnraad vindt dat ook bewoners van deze huizen de optie moeten krijgen om hun pand te laten versterken. Ook hier zijn verwachtingen gewekt.

Minister Wiebes wil daar nu niets over zeggen. Zijn woordvoerder laat weten dat hier in september over wordt gesproken. Deze groep bewoners krijgt voorlopig dus geen duidelijkheid.