Nieuws/Binnenland
2250860
Binnenland

Nederland en Indonesië gaan opnieuw onderzoek doen

Plaats verdwenen wrakken Javazee wordt gedenkplek

Den Haag - De plekken in de Javazee waar drie Nederlandse scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog verdwenen, worden gedenkplekken. Ook gaan Nederland en Indonesië hernieuwd onderzoek doen op de plekken waar de oorlogsschepen vergingen.

Dat hebben minister Blok (Buitenlandse Zaken) en zijn Indonesische collega Marsudi afgesproken tijdens een ontmoeting in Jakarta. Ze beloofden elkaar dat Nederland en Indonesië nauwer gaan samenwerken om te voorkomen dat nog meer oorlogsgraven en cultureel erfgoed van de zeebodem verdwijnen. Er liggen nog minimaal 110 gezonken Nederlandse schepen in de zeeën rond Indonesië.

Oud ijzer

Anderhalf jaar geleden kwam na onderzoek van de duikers die de wrakken eerder terugvonden vast te staan dat er drie Nederlandse oorlogsschepen waren verdwenen van de bodem van de Javazee. De Hr.Ms. De Ruyter, Hr.Ms. Java en Hr.Ms. Kortenaer werden er bijna 76 jaar geleden tot zinken gebracht door de Japanse invasievloot. Met de roof van de schepen verdwenen ook de zeemansgraven van 915 Nederlandse militairen. De schepen zijn opgedregd en verkocht als oud ijzer, mogelijk met goedkeuring van lokale autoriteiten.

Blok bezoekt Indonesië

Blok is voor een tweedaags bezoek in Indonesië. Daar spreekt hij onder meer over de VN-Veiligheidsraad, waar Indonesië de zetel van Nederland als tijdelijk lid volgend jaar overneemt. Ook zijn er afspraken gemaakt over betere samenwerking bij terreurbestrijding en cyberaanvallen. Ook bezoekt Blok een kerkje in Surabaya waar onlangs een bloedige terreuraanslag plaatsvond.