2252114
Buitenland

Trump over Noord-Korea: het gaat goed

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump is erg te spreken over de contacten met Noord-Korea. „We hebben veel goede gesprekken met Noord-Korea. Het gaat goed”, twitterde de president in de aanloop naar het bezoek van zijn minister Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken) aan het stalinistisch bestuurde land.

Trump liet blijken niet onder de indruk te zijn van zijn critici. Hij meent zijn land juist te hebben behoed voor een gewapend conflict met de Noord-Koreanen. „Zonder mij zouden we nu oorlog voeren tegen Noord-Korea”, concludeerde hij. „We hebben al acht maanden geen raketlanceringen of kernproeven meer gehad. Heel Azië is opgetogen. Alleen de oppositie, waaronder het nepnieuws, loopt te klagen.”

Historische top

De president had op 12 juni een historische top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die „denuclearisatie” toezegde. Pompeo reist donderdag naar Noord-Korea voor verder overleg over het kernwapenvrij maken van het Koreaans schiereiland.

Niet iedereen is overtuigd van de goede bedoelingen van Pyongyang. The Washington Post berichtte zaterdag dat Noord-Korea volgens medewerkers van de inlichtingendiensten niet van plan lijkt te zijn het volledige nucleaire arsenaal op te geven.