Nieuws/Buitenland
2252183
Buitenland

Race tegen de klok

Thaise gouverneur: fitste voetballertjes als eerste naar buiten

Chiang Rai - De evacuatie van de jongens uit het grottenstelsel wordt een race tegen de klok en dus moeten de jongens die het aankunnen zo snel mogelijk de grot verlaten. Dat zegt gouverneur Passakorn Boonyarat van de provincie Chiang Rai. Hij wil niet speculeren over hoe lang de jongens mogelijk in de grot moeten blijven.

Flinke regenval wordt binnen enkele dagen verwacht.

Experts twijfelen nog over de manier waarop de jongens naar buiten moeten komen. De tieners kunnen niet zwemmen en duiken - wat noodzakelijk is in de grot die deels is volgelopen met water - leer je niet zomaar. Het risico dat de kinderen in paniek raken of een ongeluk krijgen is groot.

Als duiken onmogelijk lijkt dan kan er heel misschien een gat geboord worden in de grot, zegt de gouverneur. De andere optie is dat het voetbalteam maanden moet wachten totdat het regenseizoen over is en het water is gezakt. Andere opties, zoals het pompen van water uit de grot, worden nog bekeken.

Vermagerd

De jongetjes zijn erg zwak en sterk vermagerd, maar verder gaat het redelijk met ze, heeft een duiker laten weten. Ze krijgen eten dat makkelijk te verteren is.

De enorme reddingsactie domineert al dagenlang het nieuws in het Thailand. Ook experts uit onder meer de VS, Groot-Brittannië en Japan helpen mee. De zware regenval bemoeilijkte de operatie. De afgelopen dagen daalde het waterpeil dankzij de inzet van pompen.

De tieners van 11-16 jaar oud en hun trainer (25) verdwenen op 23 juni tijdens een bezoek aan het grottencomplex. Ze werden na negen dagen levend gevonden.