Nieuws/Binnenland
2252326
Binnenland

Rutte vraagt May duidelijkheid

Den Haag - Premier Mark Rutte heeft zijn Britse ambtgenoot Theresa May om duidelijkheid gevraagd over de band tussen de EU en Groot Brittannië na de Brexit. Over ’elk aspect van de toekomstige relatie’ is ’dringend helderheid’ nodig, zo zei Rutte in zijn toespraak voordat hij May succes wenste voor de WK-wedstrijd van dinsdagavond.

Premier May probeert in de EU bondgenoten te vinden voor haar Brexit-strategie, waarin het Verenigd Koninkrijk wel onder voorwaarden in de douane-unie blijft. May heeft haast, want moet over een paar dagen haar eigen regering overtuigen van de plannen. Ze wil voorkomen dat ze thuis een compromis bereikt dat vervolgens in Brussel wordt weggewuifd. Op 29 maart volgend jaar stapt het Verenigd Koninkrijk al uit de EU.

Ondanks zijn kritiek had Rutte ook warme woorden voor zijn Britse collega. „Eeuwenlang is de warme band tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk een gegeven. We denken hetzelfde over democratie, vrede en veiligheid.” Rutte verwees naar de samenwerking op het gebied van defensie, terreurbestrijding, en ontwikkelingssamenwerking. „En cultureel gezien waarderen wij elkaars gevoel voor humor, al kan ik niet beweren dat we ook maar in de buurt komen van de fraaie traditie van Britse comedy.”