Nieuws/Binnenland
2252649
Binnenland

Openheid over ’miljarden van Wiebes’

Den Haag - De gasdeal van minister Wiebes (Economische Zaken) met oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil kost bijna drie miljard euro. Dat heeft de bewindsman laten weten op uitdrukkelijk verzoek van de Tweede Kamer.

Vanwege het dichtdraaien van de gaskraan heeft de VVD-minister nieuwe afspraken gemaakt over de verdeling van de winst op de gaswinning in Groningen. Wiebes weigerde eerder aan de vaderlandse pers duidelijkheid te geven over de rekening die de Staat krijgt gepresenteerd als gevolg van de deal.

Na een pittig debat met de Tweede Kamer heeft Wiebes alsnog een inschatting gegeven van de financiële consequenties. Door de nieuwe winstdeling, waarbij de Staat nog maar 73 procent vangt in plaats van 90 procent, ontstaat er tot en met 2022 een tegenvaller van bijna drie miljard euro. Na aftrek van de winstbelasting komt dat neer op een bedrag van netto 1,6 miljard euro.

Er komen geen bezuinigingen om de tegenvaller op te vangen. Het kabinet heeft besloten om de staatsschuld op te laten lopen. De bedragen van Wiebes zijn nog niet definitief, de echte cijfers komen pas op Prinsjesdag.