2252659
Binnenland

Einde droogteperiode nog lang niet in zicht

Minister: wees zuinig met water

Amsterdam - Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) roept mensen op zuinig aan te doen met water in deze periode van droogte. Zij ondersteunt een oproep daartoe van waterschappen, Rijkswaterstaat en andere organisaties.

„Ga niet de auto wassen in die piekuren op warme momenten. Hij is toch zo weer vies. Douche niet te lang. Hou er kortom volop rekening mee”, zei ze in de Tweede Kamer op vragen van D66. Er zijn volgens haar nog geen grote problemen in de binnenvaart of landbouw door de droogte.

Wel worden boeren beboet die ondanks waarschuwingen illegaal sproeien. Het Brabantse waterschap De Dommel gaat de komende periode extra controleres uitvoeren nadat bleek dat veel boeren zich niets aantrekken van het verbod dat tussen 10.00 en 17.00 geldt.

Het misbruik van oppervlaktewater en het sproeien zonder vergunning kunnen boetes tussen 700 en 2000 euro opleveren, kondigde een woordvoerder aan.

Een kalfje zoekt verkoeling in de Eemnesser Noordpolder.

Een kalfje zoekt verkoeling in de Eemnesser Noordpolder.

Volgens Van Nieuwenhuizen maken de periodes van extreme droogte of aanhoudende regenval duidelijk dat „klimaatverandering in rap tempo op ons afkomt.” Het kabinet trekt extra geld uit voor de aanpak van problemen als gevolg van extreem weer.

In een steeds groter deel van ons land is sprake van een droogteperiode. Dat betekent dat er twintig dagen achtereen geen (meetbare) neerslag is gevallen. Plaatselijk is het al bijna een maand lang droog.

Blauwalg en natuurbranden

„De gevolgen van de aanhoudende droogte laten zich raden: bijvoorbeeld natuurbranden en een toename van blauwalg in zwemwater”, zegt meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza woensdag. „Door de aanhoudende droogte zijn mogelijk flinke maatregelen nodig om een watertekort te voorkomen.”

"Er zijn mogelijk flinke maatregelen nodig"

Het einde van deze droogteperiode is nog niet in zicht. Als we de berekeningen mogen geloven, dan laat de regen zich tot diep in volgende week niet zien.

Hoewel het in de zomer normaal is dat er een tekort is, gaat het dan meestal om tussen de 50 en de 100 mm. Nu is het tekort gemiddeld 161 mm over heel het land, in sommige regio’s al meer dan 200 mm. Alleen in de zomer van 1976 was het tekort groter.

Meer lezen over droogte in ons land? Dat kan hier.