2252720
Binnenland

Opnieuw twee Syriëgangers aangehouden na aankomst in Nederland

Reda Nidalha (r) uit Leiden, hier bij het Vrije Syrische Leger.

Reda Nidalha (r) uit Leiden, hier bij het Vrije Syrische Leger.

SCHIPHOL - Twee Nederlandse jihadisten, Reda Nidalha en zijn Utrechtse strijdmakker Oussama A., die in Turkije zijn veroordeeld, zijn zijn dinsdagavond op Schiphol aangekomen en daarna aangehouden. Dat meldde het OM. De twee 23-jarige mannen worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Reda Nidalha (r) uit Leiden, hier bij het Vrije Syrische Leger.

Reda Nidalha (r) uit Leiden, hier bij het Vrije Syrische Leger.

De mannen zouden in de zomer van 2014 naar Syrië zijn gereisd en na een training hebben deelgenomen aan de gewapende jihadistische strijd. Eind 2016 staken ze de grens met Turkije over. Ze werden aangehouden toen ze weg waren gegaan bij het Vrije Syrische Leger. Bij die groep hadden ze zich aangesloten nadat ze terreurgroep Islamitische Staat de rug hadden toegekeerd.

In mei 2018 veroordeelde een Turkse rechtbank hen tot gevangenisstraffen van 6 jaar en 3 maanden. In afwachting van de behandeling van een hoger beroep werden ze in vrijheid gesteld.

Onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee zijn de verdachten naar Nederland gevlogen. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) meldde onlangs al dat het tweetal een paspoort heeft gekregen. Al eerder werden Syriëgangers naar Nederland overgebracht en meteen vastgezet. Het OM begint altijd een strafrechtelijk onderzoek naar hun daden.

De twee mannen worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Reda’s vader Mohamed zei eerder opgetogen te zijn dat zijn zoon eindelijk naar huis komt. Maar Nederland komt met de zaak in een lastig parket nu de twee twintigers hier niet alsnog kunnen worden berecht. Het is niet mogelijk iemand twee keer te berechten voor hetzelfde misdrijf. Tenzij justitie een list verzint, zit er niets anders op dan ze bij terugkeer in Nederland de straat op te sturen.