Nieuws/Binnenland
2252803
Binnenland

WK-koorts heerst bij Belgen in Amsterdam

AMSTERDAM - Het succes van de Belgen leidt tot WK-koorts op het Amsterdamse Westergasterras. De horecazaak toont vanaf het begin de wedstrijden van de Rode Duivels op een groot scherm en maakt zich op voor een drukke kwartfinale vrijdag tegen Brazilië. Het terras, waar maximaal 250 man op kan, is al vol gereserveerd en een woordvoerder verwacht in de naastgelegen club WesterUnie nog eens zo’n achthonderd supporters van zowel België als de tegenstander.

Het Westergasterras richtte zich tijdens het EK voetbal in 2016 ook al op de Rode Duivels, aangezien het Nederlands elftal toen al niet meedeed. „Inmiddels zijn we wel the place to be voor alle Belgen in Amsterdam. Het is niet meer de vraag waar je gaat kijken, maar of je thuis kijkt of bij ons”, zegt de woordvoerder. De supporters kunnen zich tijdens de wedstrijd tegoed doen aan biertjes, frieten en stoofvlees uit hun land van herkomst.

Aangezien de horecazaak geen aparte evenementenvergunning heeft, mogen er op het terras niet meer dan 250 mensen kijken. De rest moet naar binnen in de WesterUnie, wat volgens de zegsman best lastig is met dit zomerse weer.

’Nederlandse arrogantie’

Het valt hem op dat bij de Belgische supporters al enige „Nederlandse arrogantie” doorsijpelt. „Nederlanders verwachten al na de eerste wedstrijd die Oranje wint dat we in de finale staan. Dat is niet echt iets voor de Belgen, maar opvallend is wel dat het terras voor vrijdag al voor de wedstrijd tegen Japan was gereserveerd. De Belgen beginnen die arrogantie dus over te nemen, althans de Amsterdamse Belgen.”

Ook Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam zendt de wedstrijden van België uit op een groot scherm.