Nieuws/Binnenland
2253175
Binnenland

Examenfraude op Vreewijk Lyceum

ROTTERDAM - Bij het door het eigen bestuur onder verscherpt toezicht gestelde Rotterdamse Vreewijk Lyceum is sprake van fraude met het schoolexamen wiskunde B op het vwo. Ook bij het inpandige Zuid Gymnasium is de fraude geconstateerd.

Het schoolexamen voor de vwo’ers en gymnasiasten in de vijfde klas was bedoeld voor wiskunde B en is onderdeel van het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA), dat uiteindelijk voor de helft van het diploma geldt. Maar omdat er opeens hele hoge cijfers voor werden gehaald, is nader onderzoek gedaan. „Op 21 juni is gebleken dat schoolexamen is gestolen door een leerling en onder een andere groep leerlingen is verspreid. Ze moeten allemaal het examen over doen”, zegt voorzitter van het bestuur Henk Post.

De bestuurder vervolgt: „Inmiddels hebben 18 van de 52 vwo’ers en gymnasiasten het schoolexamen opnieuw gedaan; de rest doet het na de vakantie. Het is nog niet duidelijk wie de ’dief’ is; het onderzoek loopt nog. Wel ben ik blij dat een leerling de fraude heeft gemeld. Alle examens dienen goed te verlopen.”

Boosdoener

De sanctie voor de leerling die uiteindelijk de boosdoener blijkt, kan variëren, stelt Post: „Hij of zij kan een waarschuwing of puntenvermindering krijgen. Maar als blijkt dat diegene al eerder dingen op zijn kerfstok heeft, kan dat leiden tot verwijdering van de school.”

Het fraudenieuws volgt nadat afgelopen vrijdag bekend werd gemaakt dat er zoveel zakkers en zittenblijvers zijn dit jaar op de school, dat het overkoepelende college van bestuur heeft besloten de directie bovenop de huid te gaan zitten. „Alle plannen moeten worden voorgelegd aan het bestuur en de uitvoering wordt gemonitord. Op dagelijkse basis is nu overleg”, vertelt Post.

Hij benadrukt dat het verscherpte toezicht van het bestuur geen kwestie is van de slager die zijn eigen vlees keurt. „We hebben twee onafhankelijke experts gevraagd die alles gaan bekijken. Ze visiteren ook de lessen en dan met name de vakken waar uiteindelijk slechte cijfers zijn gehaald.”

Op het Vreewijk Lyceum is 46% van de vwo-leerlingen (12) gezakt en 37% van de havisten (33). Ze zijn vooral gezakt op de vakken scheikunde, biologie, kunst en Frans.