2253273
Binnenland

Beslag gelegd op administratie, bankrekeningen en Rolls Royce

Oprichter Loterijverlies Ferdy R. gearresteerd

Amsterdam - De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft dinsdagmiddag Loterijverlies-oprichter Ferdy R. aangehouden op verdenking van verduistering van 2,8 miljoen euro en belastingfraude.

De opsporingsdienst van de Belastingdienst heeft aan De Telegraaf bevestigd dat er een ’38-jarige man’ is aangehouden, nadat omstanders getuige waren van een inval bij het kantoor van Loterijverlies in Heerhugowaard. Ferdy R. zelf werd aangehouden in Alkmaar. „De man wordt ervan verdacht 2,8 miljoen euro te hebben verduisterd en 500.000 euro te weinig omzetbelasting te hebben betaald”, aldus een FIOD-woordvoerster.

De opsporingsdienst verdenkt R. van het wegsluizen van inleggeld naar de Kanaaleilanden Guernsey en Isle of Man. „Die gelden zou hij via een vennootschap weer terug hebben laten vloeien naar Nederland voor de aanschaf van een villa”, aldus de woordvoerster.

"Die gelden zou hij weer terug hebben laten vloeien voor de aanschaf van een villa"

De FIOD doorzocht een van R’s woningen en twee kantoorpanden van de claimstichting in Heerhugowaard en Amstelveen. Daarbij werd beslag gelegd op onder andere de administratie, bankrekeningen en een Rolls Royce.

Onjuiste winkansen

Ferdy R. startte in 2008 met procederen tegen de Staatsloterij, toen bleek dat de loterij jarenlang had geadverteerd met onjuiste winkansen. Door niet verkochte loten te laten meedingen naar de prijzenpot, werden de kansen van loterijdeelnemers beperkt. Ruim 194.000 mensen sloten zich aan bij stichting Loterijverlies, om de Staatsloterij zo tot een schadevergoeding te dwingen.

Hoewel R,. met succes tot aan de Hoge Raad procedeerde, lukte het niet om de Staatsloterij tot een schadevergoeding te dwingen. Een groepje ontevreden Loterijverlies-deelnemers stapte vorig jaar naar de rechter en lieten R. als bestuurder afzetten.