2253394
Binnenland

Moeder van baby Xaja houdt haar onschuld vol

Hier vond het drama van Xaja plaats.

Hier vond het drama van Xaja plaats.

ALMELO - Op het lichaam van de gedode baby Xaja uit Hengelo zijn 39 bloeduitstortingen geteld, en in het bloed van de dreumes zat amfetamine, maar haar moeder houdt vol dat ze niets met de dood van het meisje te maken heeft. „Ik hield zielsveel van haar.”

Hier vond het drama van Xaja plaats.

Hier vond het drama van Xaja plaats.

Sarinda van E. en haar vriend Maick S. moesten dinsdagmiddag voor de rechter verschijnen vanwege de raadselachtige dood van baby Xaja. Dit stel uit Hengelo wordt ervan verdacht het kindje van 14 maanden geslagen en met het hoofd tegen iets zwaars aan gestoten te hebben.

Xaja overleed op 12 oktober onder verdachte omstandigheden in het huis van haar moeder aan de Theresiastraat. Een opgeroepen ambulance en traumahelikopter kwamen ter plaatse, maar konden niks meer betekenen voor het meisje.

Een week na Xaja’s dood werd S. aangehoudenen. Enkele dagen later werd ook moeder Van E. gearresteerd. Zij was dinsdag wel aanwezig in de rechtszaal, haar vriend (33) en diens advocaat niet.

’Niets gebruikt’

Volgens van E. had ze op die voor Xaja fatale avond niks gedronken of gebruikt, gaf ze fluisterend tegenover de strafrechters aan. Over de toedracht weet ze niets. „Ik zou het heel graag willen weten”, zei ze snikkend. S. heeft naar eigen zeggen ’s avonds of ’s ochtends niets gehoord uit de kinderkamer. „Ze meldde zich altijd zelf.”

S. blijkt er diezelfde nacht een poosje tussenuit geknepen te zijn, iets waarvan E. volgens haarzelf niets gemerkt heeft. „Ik wist niet eens dat hij weg was.”

’Schrijf het op’

Bij een sectie werden 39 bloeduitstortingen op het lichaam van Xaja geteld, zo bleek al eerder tijdens een pro-formazitting. Onderzoek toonde aan dat de dreumes verder ook nog amfetamine in het bloed had. Verdachte E. had voor beide geen duidelijke verklaring.

Naast doodslag wordt het tweetal verweten haar medische zorg te hebben onthouden. Over beide aantijgingen vertelde E. nauwelijks iets verstaanbaars. Rechter Sandra Huisman kwam daarop met een suggestie: „Misschien is het nu te moeilijk om over te praten, maar probeer het eens op te schrijven. Het kan maar zo dat er dingen naar boven komen die belangrijk zijn.”

Onderzoek afgerond

De politie heeft het onderzoek inmiddels afgerond, maar een professor gaat nog proberen het precieze tijdstip van overlijden te bepalen. Uiterlijk tot 1 september mag de verdediging nog nadere onderzoekwensen indienen.

Op maandag 17 september gaat de zaak verder.