2253482
Binnenland

Kamer: geen belastingvoordeeltjes omstreden moskee

Den Haag - Een meerderheid van de Tweede Kamer roept het kabinet op om een stokje te steken voor omstreden moskeeën die van belastingvoordeeltjes profiteren zonder zich aan de grondwet te houden.

VVD en CDA hadden het initiatief genomen om bij het kabinet erop aan te dringen om met een voorstel te komen zodat organisaties die ’in hun doelstellingen, uitlatingen en handelen’ zich duidelijk niet volgens de nationale en internationale rechtsregels gedragen, uitgesloten worden van de goededoelenstatus (ANBI) en daarmee van de bijbehorende belastingvoordeeltjes.

Meisjesbesnijdenis

Aanleiding vormde de Haagse As-Soennah moskee waar onder meer lovende preken bleken te worden gehouden over meisjesbesnijdenis en de jihad, en die bovendien niet alle voor de ANBI-status verplichte financiële stukken publiceerde. Die regelgeving moet nu volgens de Kamer worden aangescherpt.

Ook wil de Kamer dat goede doelen jaarlijks vertellen of ze giften krijgen uit onvrije landen en of ze giften krijgen van staten buiten de Europese Unie.