Nieuws/Buitenland
2253623
Buitenland

Vrijwilligers blijven bij Thaise jongens in grot, desnoods vier maanden

BANGKOK - Twee artsen van de Thaise marine hebben aangeboden bij de jongens in de grot te blijven, ook al gaat het door de hevige regenval misschien vier maanden duren voordat het team de grot kan verlaten.

De jongens zijn verzwakt en ernstig vermagerd. Op dit moment is zelfs opstaan een uitdaging doordat de spiermassa na negen dagen zonder eten flink is verminderd. Mentaal lijkt het echter goed met de tieners te gaan.

Experts twijfelen nog over wat er nu precies moet gebeuren. Op dit moment lijken er drie opties overwogen te worden, meldt een lid van het reddingsteam aan The Guardian. Duiken zou de voorkeur hebben, omdat de jongens dan snel de grot kunnen verlaten en de verwachte zware regenval niet af hoeven te wachten.

Gevaarlijk

Doordat ze niet kunnen zwemmen of duiken - ze moeten dan eerst een duiktraining krijgen - en fysiek niet heel sterk zijn, kan de tocht door de donkere grot gevaarlijk zijn. Het risico dat de kinderen in paniek raken of een ongeluk krijgen is groot.

Wegpompen

Een andere optie is om razendsnel water weg te pompen uit de grot. Het is echter de vraag of dit gaat lukken. Zware regenval wordt binnen twee dagen verwacht. Dit zou tevens betekenen dat de jongens tot vier maanden in de grot moeten blijven totdat het regenseizoen voorbij is. Mochten de experts kiezen voor optie drie dan staat het voetbalteam er dankzij de artsen dus niet alleen voor en hebben ze genoeg te eten.

Het team ging tien dagen geleden de grot in om hun naam achter te laten op de muur, een soort lokaal ritueel. Ze lieten hun rugzakken en schoenen achter en hadden dus ook geen eten bij zich. De jongeren overleefden volgens een arts door op hun plek te blijven en water te drinken dat van stalactieten druppelde.