Nieuws/Binnenland
2253976
Binnenland

Celstraf geëist tegen jihadist en oud-postbode

ROTTERDAM - Tegen Syriëganger Victor D. (28) is voor de rechtbank in Rotterdam een celstraf van zes jaar geëist vanwege zijn deelname aan een terroristische organisatie en aan een jihadistische training. De voormalige postbode uit het Overijsselse Heeten is een bekeerling en noemt zich Zakariyah Al-Hollandi.

D. vertrok in maart 2013 naar het strijdgebied. Het is niet bekend waar hij nu precies is. Zijn advocaat Françoise Landerloo heeft wel app-contact met hem gehad na de zitting. Volgens haar viel de eis hem mee en wacht hij de uitspraak over twee weken af. „De keus is aan hem om terug te keren of niet.” D. heeft voor zijn vertrek al in media verteld over zijn beweegredenen om naar het strijdgebied te gaan.

Landerloo vindt dat het Openbaar Ministerie zich er makkelijk van af maakt met de bewijsvoering tegen D. „Het OM baseert zich vooral op mediaberichten. Om een eerlijk proces voor mijn cliënt te voeren, vind ik dat het OM ook zelfstandig onderzoek moeten doen in het strijdgebied zelf.”

Tegen twee andere verdachten werden dinsdag celstraffen van negen jaar geëist. Bij een van hen, Khalid B. (33), is volgens het OM bewezen dat hij heeft meegedaan aan vuurgevechten. De ander, Bashir M. (32), heeft volgens de aanklager meegedaan aan jihadistische propagandafilms waarin wordt opgeroepen tot geweld. Tegen een vierde verdachte was de eis ook zes jaar. Het proces tegen een vijfde verdachte Jeroen van D. werd aangehouden.

Geen van de verdachten was aanwezig in de rechtbank.