Nieuws/Buitenland
2254206
Buitenland

Code oranje voor cluster Chileense vulkanen

SANTIAGO - Een cluster van vulkanen, bekend onder de naam Nevados de Chillán, in Zuid-Chili kan binnen „enkele dagen of weken’’ tot uitbarsting komen. Dat meldt het nationale rampenagentschap van Chili.

Het agentschap Onemi gaf code oranje af, het op een-na-hoogste alarm voor vulkanen. Het bureau waarschuwde eerder dat het cluster kan uitbarsten binnen „weken of maanden”. De groep vulkanen ligt in het Andesgebergte op zo’n 380 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago en heeft de afgelopen maanden een toename van activiteit laten zien.

Skigebieden

De dichtstbijzijnde steden bevinden zich in het westelijke deel van de Nevados de Chillán. Ook zijn daar enkele populaire skigebieden. Het Chileense leger staat klaar om te helpen bij evacuaties in geval van een uitbarsting.

Het vulkanische cluster, met zeventien kraters, was voor het laatst actief in 2016. De grootste uitbarsting vond voor zover bekend plaats in 1973. Chili bezit de op een-na-grootste en meest actieve vulkanische keten ter wereld, na Indonesië.