Nieuws/Buitenland
2254239
Buitenland

SPD stelt voorwaarden aan akkoord CDU/CSU

Lars Klingbeil

Lars Klingbeil

BERLIJN - De Duitse sociaaldemocraten stellen eisen voor instemming met het akkoord waarmee de Duitse christendemocraten hun eigen crisis over vreemdelingenbeleid hebben bezworen. Onder anderen de partijsecretaris van de SPD Lars Klingbeil en plaatsvervangend partijvoorzitter Malu Dreyer hebben zich dinsdag fel uitgesproken tegen de gesloten ’doorreiscentra’ voor asielzoekers aan de grens.

Lars Klingbeil

Lars Klingbeil

Ze zeiden dat „wij geen gesloten doorreiscentra willen met families die achter bewaakte afrasteringen zitten”. De SPD regeert samen met de christendemocraten.

Akkoord Merkel

Het plan is een cruciaal onderdeel van het akkoord van bondskanselier Angela Merkel (CDU) en de leider van de Beierse zusterpartij CSU, de minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer. Seehofer heeft zich recent sterk gemaakt met een eigen ’masterplan’ tegen migranten die toch geen kans op een verblijfsvergunning zouden maken. Hij wil dat de Duitse regering zelf maatregelen aan de grens neemt. Merkel, gesteund door haar CDU en door de SPD, wil een Europese aanpak.

Volgens het akkoord zouden mensen aan de grens worden vastgehouden die geen kans op asiel maken, zoals vluchtelingen die al in een ander EU-land staan geregistreerd. In de drie daarvoor in Beieren te bouwen ’doorreiscentra’ wordt ervan uitgegaan dat de betrokkene nog niet in Duitsland is, net zoals mensen ’in transit’ op luchthavens. Maar dergelijke centra zijn volgens Dreyer niet te realiseren met haar partij erbij. Klingbell noemt het hele compromis van Merkel en Seehofer in de Rheinische Post (van woensdag) „een papiertje met wat punten die niemand begrijpt”.

’Bestrijder van problemen met migranten’

Seehofer wil zich vooral in Beieren, waar in oktober verkiezingen zijn, profileren als bestrijder van problemen met migranten. De CSU vreest de meerderheid in het deelstaatsparlement te verliezen door de opkomst van de populistische AfD (Alternative für Deutschland) die fel tekeergaat tegen immigranten.

Maar Seehofer kreeg het aan de stok met Merkel, die vasthield aan haar Europese benadering van migratievraagstukken. Het leidde bijna tot een scheuring van de traditionele unie van CDU en CSU en leek Merkels vierde regering ten val te brengen.