Nieuws/Binnenland
2254284
Binnenland

20 miljoen euro extra voor Haags Spuicomplex

DEN HAAG - Den Haag trekt 20 miljoen euro extra uit voor het nieuwe cultuurcomplex in het Spuikwartier. De eis was hard dat de bouw niet meer dan 177 miljoen euro zou kosten, maar allerlei aanpassingen in het oorspronkelijke ontwerp maakt dat de gemeente nu opnieuw de portemonnee trekt.

Met deze stap is de juridische strijd met bouwer Cadanz ten einde en krijgt de gemeente 21 aanpassingen in het ontwerp, zoals bredere entrees, levendigere lange gangen en betere toiletgroepen voor publiek. Door alle veranderingen is het gebouw ook pas begin 2021 klaar, in plaats van juni 2020. Maar de beweegbare vloer, een grote wens van de gebruikers, komt er niet. Volgens de gemeente is de bouw daarvoor al te ver gevorderd.

„De vraag was: aanpakken of aanmodderen”, aldus wethouder Boudewijn Revis (VVD), die het hoofdpijndossier van oud-wethouder Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij overnam. „Alle partijen waren het erover eens om alle vraagstukken in één keer op te lossen. Door deze package-deal met alle partijen weet iedereen waar hij aan toe is, neemt de gebruikskwaliteit van het gebouw toe en voorkomt de gemeente dat we jarenlang in de juridische loopgraven terechtkomen.”

’Spuiforum’

Het cultuurcomplex, waar straks onder andere het Residentie Orkest en het Nederlands Dans Theater onderdak krijgen, beheerst op het stadhuis al vele jaren de gesprekken. Eerst was er een plan voor een groots Spuiforum, wat uiteindelijk in een afgeslankte vorm met een ’gebiedsontwikkeling’ doorgang vond. Dat moest, zo was de harde afspraak voor maximaal 177 miljoen euro. De bouwer vond al heel snel dat er steeds meer geleverd moest worden en een juridische strijd begon.