Nieuws/Binnenland
2254868
Binnenland

SGP dient woensdag voorstel in na ’slap verhaal’ Grapperhaus

’Standaard dna afnemen bij verdachten’

Den Haag - Van meer dan 20.000 veroordeelde criminelen ontbreekt het dna-profiel. In de Tweede Kamer vinden oppositiepartijen dat al schandalig, maar er klinkt ook grote onvrede bij hen over hoe ’slap’ minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dat grote probleem probeert op te lossen.

De afgelopen jaren is het probleem van missende dna-profielen alleen maar groter geworden en dat meldde het ministerie bovendien niet zelf actief aan de Kamer. Het zorgt voor nog meer chagrijn bij de oppositie.

De SGP dient woensdag een voorstel in om bij verdachten standaard dna af te laten nemen. Omdat het vaak even duurt voor er een zitting is, worden verdachten regelmatig eerst naar huis gestuurd. Ze kunnen daardoor hun snor drukken bij de zitting, daar bij verstek veroordeeld worden en vervolgens onder de radar blijven. Daardoor ontbreekt ook hun dna-profiel.

De SGP, gesteund door in elk geval de PVV, wil dus dat verdachten bij hun arrestatie direct hun dna af moeten geven zodat niemand op een later moment de dans kan ontspringen. De profielen van vrijgesproken mensen zouden uiteindelijk weer moeten worden gewist. Op die manier moet de politie meer dna-profielen tot haar beschikking krijgen en kunnen er meer misdaden opgelost worden.

Grapperhaus wil slechts onderzoek doen naar eventuele invoering van dergelijke systemen voor een beperkte groep. En als de invoering doorgaat, kan hij dat niet eerder dan volgend jaar in gang zetten, zegt de bewindsman. SGP-voorman Van der Staaij, die het debat hierover aanvroeg, vindt die opstelling van ’weinig urgentiebesef’ getuigen. PVV-Kamerlid Helder noemt het ’een slap verhaal’ van de minister.