2254879
Buitenland

’Trump schaft positieve discriminatie af’

Donald Trump

Donald Trump

WASHINGTON - De regering van president Trump wil dat etnische herkomst of ras in het onderwijs geen rol meer speelt bij het accepteren of werven van leerlingen en studenten. De president breekt hiermee met het onderwijsbeleid van zijn voorganger Barack Obama die juist een voorstander was van positieve discriminatie die in de VS ’affirmative action’ wordt genoemd.

Donald Trump

Donald Trump

Obama wilde dat mensen van verschillende achtergronden samen op dezelfde onderwijsinstelling zaten. Van deze ’mix’ zouden de studenten en de samenleving profiteren. Scholen en universiteiten namen aangemoedigd door de federale regering initiatieven om bijvoorbeeld meer leerlingen te werven onder etnische minderheden.

De minister van Justitie Jeff Sessions is in november begonnen de richtlijnen te onderzoeken die de overheid gaf aan onderwijsinstellingen om zonder juridische problemen ’affirmative action’ in de praktijk te brengen. Sessions trekt die richtlijnen nu in, aldus The New York Times. Deze vorm van positieve discriminatie is door het Hooggerechtshof wel beperkt, maar niet als onwettig verklaard. Maar dat verandert mogelijk met het aanstaande vertrek van de gematigd conservatieve opperrechter Anthony Kennedy.