Nieuws/Binnenland
2255007
Binnenland

Ouders eisen schadevergoeding

Lichaam Ximena onnodig verminkt door OM: familie woedend

Ximena Knol

Ximena Knol

Het lichaam van de overleden Ximena Knol (19) uit Uden is na haar dood onterecht inwendig onderzocht. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM). Volgens haar familie is haar lichaam volledig verminkt. „Volledig onherkenbaar lag ze daar.”

Ximena Knol

Ximena Knol

In februari overleed Ximena, vermoedelijk had ze zelfmoordpoeder gebruikt. Om haar doodsoorzaak vast te stellen, is er uitgebreid onderzoek gedaan naar haar dood.

Volgens het OM waren uitwendig onderzoek en toxicologisch onderzoek genoeg geweest. Door een misverstand bij het OM werd het lichaam van Ximena echter ook inwendig onderzocht.

’Als stuk vlees in plastic zak afgevoerd’

„Onze dochter is door het OM fysiek van ons afgenomen. Als een stuk vlees in een plastic zak afgevoerd. Ze is postuum misbruikt, gemolesteerd en verminkt”, zegt Knols vader Randy tegen Omroep Brabant. In het sectierapport dat is ingezien door de regionale omroep staat uitgebreid beschreven hoe ver het onderzoek ging. Verschillende lichaamsdelen zijn opengesneden.

Toen de ouders van Ximena haar wilden bekijken, was ze onherkenbaar. „Ze was vies en zwaar verminkt. Mijn eerste reactie was: dit is de verkeerde ruimte, dat is mijn dochter niet. Volledig onherkenbaar lag ze daar. Haar mooie lange haren vies en vuil onder haar hoofd gevouwen, een blauwzwart verkleurd gezicht en losse dikke paarse lippen.”

’Geen waardig openbaren’

Het lichaam van Ximena was in een verregaande staat van ontbinding. Thuis opbaren was daardoor niet mogelijk, een open kist tijdens de uitvaart ook niet. „Het waardige en liefdevolle opbaren van Ximena in haar eigen omgeving, omringd door de mensen waar zij van hield, was daardoor onmogelijk.”

Het OM licht niet toe waarom ze zo ver is gegaan. Vader Randy heeft echter wel vermoeden. „Ze wilden het onderzoek gebruiken tegen een mogelijke vervolging van de Coöperatie Laatste Wil die het omstreden zelfmoordpoeder propageerde en wilde gaan verspreiden.”

Omstreden zelfmoordmiddel

Coöperatie Laatste Wil (CLW) lag onder het vergrootglas nadat Ximena zichzelf met een omstreden zelfmoordpoeder van het leven had beroofd. Premier Mark Rutte noemde het medio maart uiterst onwenselijk dat een zelfmoordpoeder in omloop is dat inmiddels een eerste slachtoffer heeft gemaakt.

CLW besloot eind maart na een gesprek met het Openbaar Ministerie haar ruim 23.000 leden definitief geen informatie meer over het middel te geven. Met die informatie moesten aangesloten ’inkoopgroepen’ het middel zelf kunnen inkopen.

Schadevergoeding

De ouders van Ximena eisen een schadevergoeding. Met het geld willen ze een stichting oprichten om zelfdoding onder jongeren te voorkomen.

Denk je aan zelfmoord? Neem contact op met 113. Crisislijn 24/7 open of doe de zelfhulpcursus (www.113.nl). Anoniem en vertrouwelijk.