Nieuws/Buitenland
2255046
Buitenland

’Zoon van leider IS omgekomen’

CAÏRO - Hudayfah al-Badri, een zoon van de ideologische leider van de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) Abu Bakr al-Baghadi, is volgens een nieuwskanaal van IS omgekomen. „Al-Badri, de zoon van de kalief” is in de Syrische stad Homs gedood in gevechten bij de energiecentrale met de alawieten en de Russen, aldus de melding.

IS bestaat uit extremistische soennitische milities die voornamelijk door Iraakse ex-militairen zijn opgericht. Al-Baghdadi zou geen militaire maar een religieuze achtergrond hebben. Hij was een leider van soennitische extremisten in Irak en sinds 2013 ook van IS. In 2014 riep hij in Syrië als geestelijke leider van IS het kalifaat uit. Daarmee presenteerde hij zich als opvolger van de profeet Mohammed en leider van de soennieten. Het is onbekend waar hij is, indien nog in leven. Hij zou zeker drie vrouwen en minstens twee kinderen hebben.

De Syrische president Assad behoort tot een religieuze minderheid, de alawieten, die geen soennieten zijn. Rusland steunt zijn regime.