Nieuws/Binnenland
2255306
Binnenland

Gespecialiseerd chirurg spreekt van levensgevaarlijke ontwikkeling

’Obesitas Nederlanders verschrikkelijk alarmerend’

Lelystad - Bariatrisch chirurg Ruben Schouten van het MC Zuiderzee in Lelystad noemt de situatie ’verschrikkelijk alarmerend’.

„De medische wereld gaat ervan uit dat het aantal mensen met morbide obesitas op zeker 250.000 ligt, misschien wel tegen de 300.000.” Dat heeft ermee te maken dat er normaal van deze ernstige vorm van zwaarlijvigheid wordt gesproken bij een BMI (body mass index) van boven de 40, die ook het CBS aanhoudt.

Schouten: „Terwijl artsen patiënten die een BMI van boven de 35 hebben, hier ook onder scharen als ze andere verwante ziektes hebben, zoals suikerziekte en hart- en vaatziektes. We praten niet over mensen die een beetje dik zijn, maar die echt kampen met extreem overgewicht. Dat heeft invloed op hart, longen, nieren, eigenlijk alle organen.”

’Niet één oorzaak’

Volgens de chirurg is er niet één oorzaak aan te wijzen. „Het is een multifactoriële ziekte, die nooit wordt veroorzaakt door alleen te veel eten, of niet bewegen. Er zit zeker ook een genetische component aan.”

Hij geeft aan dat er in Nederland jaarlijks in achttien ziekenhuizen zo’n 10.000 maagverkleinende operaties worden uitgevoerd; en waarschuwt dat er snel maatregelen moeten worden genomen om de zorgwekkende en levensgevaarlijke ontwikkeling te stoppen.

’Moet dus meer gebeuren’

„Mensen met minder geld eten vaak goedkoper, ongezonder voedsel, en gaan ook minder naar een sportschool. Er moet dus meer gebeuren, ook vanuit de overheid. Er wordt al lang gesproken over bijvoorbeeld een suikertaks, maar die is er niet. Ongezonde producten, vooral vet- en suikerrijk eten, zouden onaantrekkelijk duur moeten worden gemaakt. Het schiet in dat opzicht echt niet op.”