Nieuws/Binnenland
2255358
Binnenland

Minister verstrikt in eigen gasverhaal

Wiebelige Wiebes creëert ruis op de lijn

Minister Wiebes (rechtsachter) maakt volgens velen een chaotische indruk.

Minister Wiebes (rechtsachter) maakt volgens velen een chaotische indruk.

Den Haag - De chaos rond het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen wordt met de dag groter. Waar minister Wiebes (Economische Zaken) zégt duidelijkheid te willen geven, creëert hij juist ruis op de lijn. Morgen wacht hem een pittig debat met de Tweede Kamer.

Minister Wiebes (rechtsachter) maakt volgens velen een chaotische indruk.

Minister Wiebes (rechtsachter) maakt volgens velen een chaotische indruk.

Nog voor alle politici hun koffers pakken voor de zomervakantie, jaagt het kabinet in sneltreinvaart belangrijke gasbesluiten door het parlement. De presentatie van alle doorgehakte knopen verloopt allesbehalve vlekkeloos. Bijvoorbeeld na afloop van de extra ministerraad gisteren over Groningen. Daar zaait Wiebes verwarring als hij helderheid probeert te scheppen over honderden woningen die nu veilig genoeg zijn, maar waar de overheid eerder heeft gecommuniceerd dat ze versterkt moeten worden.

De bewoners krijgen alsnog een gratis verbouwing. Maar over de rekening zaait hij verwarring: „Alle portemonnees doen mee. Ook de regio en woningcorporaties zijn opgeroepen om mee te doen.” Nog geen uur later moet zijn woordvoerder terugkomen op de uitspraak van de VVD-minister: „Er gaat geen rekening naar de regio.”

’U haalt nu allemaal dingen door elkaar’

Als een verslaggever bij de minister duidelijkheid probeert te krijgen over een groep van honderden soortgelijke woningen, wordt de vragensteller getrakteerd op een uithaal. „U haalt nu allemaal dingen door elkaar”, aldus de minister die onlangs nog stond te stuntelen met memo’s over de dividendtaks.

Vorige week maakte Wiebes ook al twee keer een wiebelige indruk. Tegenover de media weigerde hij in te gaan op vragen over de financiële consequenties van ’zijn’ gasdeal met oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil. De belastingbetaler moest maar wachten tot Prinsjesdag. Onder druk van de Tweede Kamer blijkt het opeens wel mogelijk om eerder duidelijkheid te geven over het prijskaartje van de lagere winstdeling: bruto drie miljard euro.

Chaotische taferelen

Een ander optreden waar nog over wordt nagepraat, is het nachtelijke gasdebat van vorige week donderdag: Wiebes raakte meerdere malen verstrikt in zijn eigen verhaal. Hij heeft de schade proberen te herstellen door meerdere brieven op de Kamer af te vuren. Het is een veeg teken dat de hele Tweede Kamer deze week alsnog het debat wil heropenen. De chaotische taferelen doen in de wandelgangen denken aan de tijd van Wiebes als staatssecretaris van Financiën waarbij de puinhoop bij de Belastingdienst na iedere mededeling achteraf veel groter bleek te zijn.

Hoewel de regeringspartijen opvallend stil zijn, blijft de chaos niet onopgemerkt. Een bron op het ministerie van Economische Zaken stelt dat de vermoeidheid is toegeslagen bij Wiebes. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is snoeihard over het optreden van de bewindsman „Cijfers en adviezen buitelen over elkaar heen. De minister lijkt zelf het spoor bijster.” GL-Kamerlid Van der Lee vindt de gasdeal niet goed genoeg en stelt dat de wetgeving te veel mankementen vertoont. Als een van de oorzaken noemt hij de oververmoeidheid bij ambtenaren. „Dit speelt ook de minister parten.”