Nieuws/Binnenland
2255422
Binnenland

Daders ramkraken en overval nooit gepakt

Modevesting al jaren een doelwit

Zwanenburg - Ramkraken, inbraken, winkeldiefstallen en zelfs een overval. In zes jaar tijd zag modewinkelier Jenke Haverhals uit Zwanenburg alle vormen van winkelcriminaliteit voorbij komen. Gisternacht was het weer raak: drie inbrekers probeerden met putdeksels de ramen in te slaan. Hij is het zat. „Deze gassies moeten van de straat.”

Menig juwelier zal jaloers zijn op de beveiliging van de modewinkel van Jenke Haverhals in Zwanenburg. Haarscherpe bewakingscamera’s, betonnen paaltjes op de stoep, extra anti-ramkraakpalen voor de ingang, drie rolluiken en een mistgenerator moeten de inhoud van zijn winkel beveiligen. Toch is Havinga om de haverklap slachtoffer van criminelen. „In al die jaren is er nog nooit een gepakt”, zegt hij.

Volgende week zit de overval van een half jaar geleden in Opsporing Verzocht. Wellicht kan de zaak van afgelopen maandagnacht ook meteen even worden meegenomen. Want weer probeerden dieven de exclusieve modewinkel leeg te halen. Op de camerabeelden is te zien hoe drie jongens op twee scooters voor de winkel stoppen en met zware stalen putdeksels op de ramen beuken. Tevergeefs, want de zware gepantserde ramen houden het geweld tegen. Maar de schade is er niet minder om, is te zien in de winkel.

’Kan ik niet meer verkopen’

„Het glas is aan de binnenkant gesprongen, de hele winkel ligt onder. Kleding zit onder de glasscherven en -splinters, die kan ik niet meer verkopen. De nieuwe vloer van de net verbouwde winkel is beschadigd. De schade loopt zomaar in de tienduizenden euro’s. En zo heb ik de afgelopen jaren wel een miljoen euro schade geleden door dit soort jongens. Natuurlijk ben ik wel verzekerd, maar mijn premie is hoog, mijn eigen risico ook.”

Waarom die criminelen zijn zaak moeten hebben? „De winkel ligt in een heel rustige straat, in een dorp. Ze weten dat ze hier minimaal vijf minuten hebben om hun slag te slaan. Verder verkopen we dure gewilde merken als Moose Knuckles, Parajumper en In Gold We Trust”, zegt hij.

’Dat moet anders’

Acht inbraken, een aantal ramkraken, grove winkeldiefstallen en een overval ten spijt, is er nooit één verdachte opgepakt. En dat moet anders, vindt Haverhals. Hij probeert de aandacht te krijgen van justitieminister Grapperhaus. „Mijn winkel is net verbouwd, ik heb hem een brief gestuurd met de vraag of hij de winkel officieel wil openen. Maar ik heb niets gehoord.”

Navraag bij het ministerie van Justitie en Veiligheid leert dat de brief is ontvangen, maar dat er nog geen antwoord is gegeven. „Maar minister Grapperhaus gaat graag op de uitnodiging in”, meldt een woordvoerder. De politie zegt er alles aan te doen om de misdrijven op te lossen. „We hebben door de overval van een paar maanden geleden een dusdanig herkenbare persoon op beeld van de bewakingscamera’s dat we er mee naar Opsporing Verzocht gaan.”