Nieuws/Binnenland
2256196
Binnenland

Rechter kan niet ingrijpen tegen wet afschaffing referendum

DEN HAAG - Er komt geen referendum over de afschaffing van het raadgevend referendum. De rechtbank in Den Haag heeft de vorderingen hiertoe van de beweging Meer Democratie afgewezen. De rechtbank vindt dat de eisen van de beweging buiten haar taak en bevoegdheid vallen, omdat het wetgevingsproces nog loopt. Meer Democratie is teleurgesteld en gefrustreerd en beraadt zich op mogelijke juridische vervolgstappen.

Het kabinet wil af van het raadgevend referendum maar de beweging wil dit in haar ogen „belangrijke democratische recht” overeind houden. Ze wilde daarom dat er eerst nog een referendum over kwam voordat politiek Den Haag de wet had ingetrokken. „Maar het kabinet blokkeerde dat referendum met juridische trucs en dat vonden we onrechtmatig, stelt voorzitter Niesco Dubbelboer van Meer Democratie.

Het wetsvoorstel om het referendum in te trekken werd dinsdag in de Eerste Kamer behandeld en wordt waarschijnlijk aangenomen. Volgende week is de stemming erover. De Tweede Kamer stemde er al eerder mee in.

De beweging Meer Democratie had daarom haast en eiste ook dat de intrekkingswet niet werd bekrachtigd of gepubliceerd zolang de rechtbank zich hierover nog niet had uitgesproken. De rechter wees dat ook af. Het tussenvonnis was woensdag, maar het is volgens de rechtbank ook meteen het eindvonnis in de kwestie. Aanvankelijk was dat voorzien op 1 augustus.

Dubbelboer zegt dat zijn rechtsgevoel „erg is geschoffeerd.” We worden van het kastje naar de muur gestuurd. De Raad van State verklaarde zich eerder al onbevoegd en verwees naar de rechtbank. Maar die geeft nu ook geen inhoudelijk oordeel”, zegt Dubbelboer.