Nieuws/Binnenland
2256309
Binnenland

Droogte houdt aan, maar dat is (nog) geen reden tot paniek

Agenten in actie in Casteren.

Agenten in actie in Casteren.

SOMEREN - Het huidige neerslagtekort in Nederland is bijzonder en het eind aan de droogte is nog niet in zicht. Tot eind volgende week valt er geen of nauwelijks regen. Er is daarna kans op neerslag maar dat zal geen eind maken aan de droogte.

Agenten in actie in Casteren.

Agenten in actie in Casteren.

„Het tekort neemt de komende periode sterk toe”, zei KNMI-meteoroloog Edwin Büscher woensdag in een toelichting tijdens een persbijeenkomst van de Unie van Waterschappen over het huidige weer, in het Noord-Brabantse Someren. „We blijven bovendien hoge temperaturen houden. Het is te warm voor de tijd van het jaar”, aldus Büscher.

Eens in de twintig jaar

Het huidige neerslagtekort komt gemiddeld eens in de twintig jaar voor. Het is het grootst in het oosten en zuiden van het land, precies de gebieden die het meest afhankelijk zijn van neerslag. In het lage noorden en westen is nog geen sprake van schaarste van water omdat er via de grote rivieren nog genoeg water het land binnenkomt.

Boven de Rijn is het overwegend droog en warm en ook de Maas hoeft voorlopig niet te rekenen op veel regenwater. „Ook in de rest van West-Europa is het droger dan normaal”, aldus het KNMI.

Hoog Nederland is afhankelijk van eigen neerslag en grondwater. „De droogte manifesteert zich daar nu het meest”, zei beleidsadviseur Cees van Bladeren. Laag Nederland (west en noord) vertrouwt op water uit de grote rivieren en daar zijn tot dusver amper problemen. De Rijn staat laag maar de toevoer van water is voldoende. De aanvoer van water via de Maas daalt en is iets minder dan normaal maar is ook nog voldoende, aldus voorzitter Hans de Vries van de LCW.

Toch is er nog even geen reden tot paniek, zeggen deskundigen. Eventuele zorgen over droogte werden tijdens de bijeenkomst gesust. „Ondanks alles is het onder controle: van de vier codes: groen, geel, oranje en rood, zitten we in groen. En dat gaat nog even niet veranderen.”