Nieuws/Binnenland
2256586
Binnenland

Vluchteling krijgt nog steeds voorrang op huis

Onderhoud aan sociale huurwoningen in Rotterdam.

Onderhoud aan sociale huurwoningen in Rotterdam.

Den Haag - Vluchtelingen in ons land krijgen in de praktijk nog steeds voorrang bij de zoektocht naar een huis. De politiek nam maatregelen zodat er iets aan veranderd kon worden aan die voorkeurspositie, maar daar is vrijwel niets mee gedaan. Slechts één gemeente ging er mee aan de slag.

Onderhoud aan sociale huurwoningen in Rotterdam.

Onderhoud aan sociale huurwoningen in Rotterdam.

Dat blijkt uit een rapportage die is gedaan in opdracht van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken).

Gemeenten kunnen zelf bepalen welke groepen lokaal versneld een sociale huurwoning krijgen als ze op zoek zijn. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die vanwege een nieuwe baan moeten verhuizen of vanwege een (medische) noodsituatie een andere woning nodig hebben. Die komen dan vooraan in de wachtrij, waardoor anderen wat langer moeten wachten op een woning.

Voorrang

Maar gemeenten kunnen maar in beperkte mate zelf een lokaal voorkeursbeleid kiezen. Ze moeten bijvoorbeeld sowieso mantelzorgers voorrang geven, dat is landelijk afgesproken. Tot vorig jaar moesten ze ook verplicht allemaal statushouders – dat zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen – versneld een huis geven.

Oneerlijk

Veel mensen vonden het oneerlijk dat vluchtelingen voorrang kregen, terwijl mensen die hier al langer wonen heel lang op een huis moeten wachten. Daarom werd die landelijk verplichte voorkeurspositie geschrapt.

Maar nu gemeenten niet meer verplicht deze nieuwkomers voorrang hoeven te geven, kunnen ze dat in de praktijk nog steeds wel doen. En dat doen ze ook in groten getale.

Ongeveer de helft van de gemeenten voert een voorkeursbeleid op de woningmarkt en van die gemeenten heeft nog steeds 99 procent de vluchtelingen als ’urgentiecategorie’ aangemerkt. Slechts één gemeente (Alkmaar) heeft de voorkeurspositie voor de statushouders geschrapt vanwege de wetswijziging die met veel bombarie werd aangekondigd. Vier andere gemeenten zeggen van plan te zijn de voorkeurspositie te wijzigen.

De PVV heeft Kamervragen gesteld over dit nieuws. Kamerlid Alexander Kops vindt het ’onacceptabel’dat statushouders nog altijd met voorrang een woning toegewezen krijgen.