2256589
Binnenland

VVD: strengere financiële regels voor faalscholen

Den Haag - Scholen die aantoonbaar slecht met geld omgaan moeten strengere financiële regels opgelegd krijgen.

Dat stelt de VVD voor na een fnuikend rapport over onderwijsgelden.

De Onderwijsraad boog zich de afgelopen tijd over de manier waarop scholen gefinancierd worden. De resultaten zijn bedroevend. Zowel de overheid als scholen zelf hebben bar weinig zicht op de inkomsten en uitgaven. „Dat ligt deels aan de complexiteit van de bekostiging en komt deels doordat de verantwoording van bestedingen een stuk beter kan”, aldus de Onderwijsraad.

Scholen krijgen in Nederland een grote zak met geld van de overheid en mogen zelf weten wat ze daarmee doen. Dat heet de lumpsumbekostiging. Het geeft scholen veel vrijheid. De keerzijde is dat niet goed gecontroleerd kan worden of het geld wel goed wordt besteed.

VVD-Kamerlid Rudmer Heerema stelt nu voor om de lumpsum anders te gaan doen door de teugels voor slecht presterende scholen aan te halen. „Als ze aantoonbaar miskleunen, krijgen ze strengere spelregels voor de kiezen.”

Meer verantwoording

Het betekent dat ze meer verantwoording moeten gaan afleggen over hun uitgaven. Heerema wil dat de Onderwijsinspectie daarop gaat controleren. Hij wilde het plan eigenlijk gisteren tijdens een debat voorleggen aan minister Slob (Onderwijs), maar die is geveld door griep. Zoals het er nu naar uitziet, zal er morgen alsnog over gesproken worden met minister Van Engelshoven, die haar zieke collega vervangt.

Het is bepaald niet de eerste keer dat de lumpsumbekostiging onder vuur ligt. Zowel in onderwijsland als in de politiek wordt er al jaren over gekissebist. Ook dit keer is het niet zeker dat de politiek voor een andere route zal kiezen.

Besturen te groot

D66 ziet bijvoorbeeld een compleet andere oplossing voor het probleem. Kamerlid Van Meenen denkt dat het geld een stuk beter zal worden besteed als de overheid de lumpsum niet langer aan het bestuur van scholen overmaakt, maar aan individuele scholen zelf. De besturen, die vaak vele scholen onder zich hebben, zijn te groot en bureaucratisch geworden, stelt de D66’er. Hij wil dat individuele scholen hun financiële macht terugkrijgen.