Nieuws/Binnenland
2257107
Binnenland

Eigenaar modezaak jaagt daders met hockeystick weg

Winkel twee keer in 24 uur belaagd door zelfde overvallers

Zwanenburg - Ondernemer Jenke Haverhals was nog nauwelijks bekomen van de kraak die eergisternacht met putdeksels op zijn zaak was gepleegd, maar stond vanochtend oog in oog met exact dezelfde daders. Hij sloeg ze hoogstpersoonlijk zijn zaak uit.

Terwijl de politie de wacht houdt bij Haverhals Schoen- En Sportmode, spreekt Haverhals binnen in zijn winkel met de technische recherche. Hij heeft uitstekende beelden van de daders, vertelde hij kort daarvoor.

„Dezelfde gassies, drie jongens op een scooter”, zegt de aangeslagen ondernemer die de hockeystick nog in zijn handen heeft waarmee hij het trio geboefte te lijf ging. Een dag eerder was er ook al een kraak op zijn toch al zwaarbeveiligde zaak gepleegd. Drie daders probeerden met putdeksels tevergeefs zijn raam in te gooien om dure merkspullen weg te graaien, en Haverhals weet zeker dat het om dezelfde jongens gaat.

"Dezelfde gassies, drie jongens op een scooter"

„Honderd procent”, zegt hij. De beelden zijn glashelder en zijn door de politie veiliggesteld voor onderzoek. Haverhals is laaiend dat hij nu weer slachtoffer is van een overval, wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de daders – die hij met grote zakken betrapte – worden gepakt.

Boos is hij ook op minister Grapperhaus, die hij naar aanleiding van de eerdere kraak al had benaderd om het probleem, dat in heel Nederland speelt bij winkelondernemers, aan de kaak te stellen. Naar aanleiding van het verhaal over de ramkraak, dat De Telegraaf vanochtend publiceerde, nam een woordvoerder van de beleidsman contact op met de Zwanenburger.

„Zo kon ik hem meteen vertellen over de overval die vanochtend weer is gepleegd. Ik zit hier met winkelpersoneel dat zich veilig moet voelen in mijn zaak, zoals dat voor alle winkels telt. Het loopt echt de spuigaten uit in Nederland. Er móet iets gebeuren! Ik heb de minister ook gezegd dat als er weer iets gebeurt, ik hem verantwoordelijk houd.”

Omstanders kunnen nauwelijks geloven dat hun dorpsgenoot weer is overvallen. „Het is vreselijk, en heel zielig voor die man”, zegt een vrouw die de ondernemer al van kleins af aan kent. „Het is een familiebedrijf, zijn ouders hadden de zaak ook, hij bestaat al heel lang.”

"Ze hadden gewatteerde jassen aan, wie draagt dat nou met dit weer?"

Haar man weet zeker dat de daders niet uit Zwanenburg zelf komen. „En ook niet uit Haarlem. Nee, het zal ongetwijfeld uit Geuzenveld zijn. Ze hadden ook gewatteerde jassen aan. Wie draagt dat nou, met dit weer?”

De schrik zit er in ieder geval goed in. Een eigenaresse van een snackbar even verderop heeft nog niet te maken gehad met het overvalgeweld. „Maar wij verkopen ook geen dure spellen” vertelt ze. Toch klopt ze het meteen af.