Nieuws/Binnenland
2257221
Binnenland

Satelliet spoort branden op

Ester Willemsen en Albert-Jan van Maren.

Ester Willemsen en Albert-Jan van Maren.

Teuge - Branden worden binnen afzienbare tijd via satellietbeelden waargenomen. Brandweer Nederland en het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) ontwikkelen op dit moment een programma dat het mogelijk maakt om vanuit de ruimte te signaleren waar vuurhaarden ontstaan.

Ester Willemsen en Albert-Jan van Maren.

Ester Willemsen en Albert-Jan van Maren.

Daarmee heeft ons land een primeur in handen en worden de ontwikkelingen van het systeem naarstig gevolgd door korpsen vanuit de hele wereld. ,,Dit kan een doorbraak betekenen in de brandbeheersing, omdat we vroegtijdig kunnen ingrijpen. We kunnen hierdoor iedere locatie 24 uur per dag in de gaten houden”, zegt Ester Willemsen, landelijk projectsecretaris Natuurbrandbeheersing van het IFV.

Nu nog stijgen dagelijks vliegtuigjes en drones met camera’s op om met name in deze tijd van extreme droogte over natuurgebieden te vliegen om te zien of er geen (beginnende) brandjes zijn. Willemsen: ,,Maar dat is straks dus voorbij. Als we in staat zijn een satelliet te claimen die voortdurend op ons land gericht is, kunnen we inzoomen op ieder bos, heide en berm als we denken dat er iets niet in orde is. Vervolgens kunnen we dus onmiddellijk een brandweerwagen er op af sturen om het vuur te bestrijden. Daarmee kunnen we veel natuurbranden voorkomen.”

"Dit kan eigenlijk op alle locaties die je kunt bedenken"

,,Maar niet alleen kan dit satellietsysteem worden toegepast in natuurgebieden, maar natuurlijk ook in steden, havengebieden, industrieterreinen, kortom eigenlijk op alle locaties die je kunt bedenken. De brandbeheersing krijgt hiermee een enorme positieve impuls”, verwacht ook landelijk projectleider Natuurbrandbeheersing Albert-Jan van Maren van Brandweer Nederland.

,,We lopen hiermee voorop in de wereld en dat is natuurlijk ook iets op trots op te zijn. Alle ogen zijn nu even op ons gericht en ik hoop dat we snel onze vindingen in de praktijk kunnen brengen. Het vroegtijdig opsporen van brand zal namelijk veel leed kunnen besparen”, aldus de brandweerbaas.