Nieuws/Binnenland
2257449
Binnenland

Nieuwe problemen schenk- en erfbelasting

Wopke Hoekstra

Wopke Hoekstra

Den Haag - Opnieuw loopt het bij de Belastingdienst spaak met de schenk- en erfbelasting. Minister Hoekstra (Financiën) meldt woensdag dat het oplossen van de eerdere problemen waarschijnlijk vertraging oploopt.

Wopke Hoekstra

Wopke Hoekstra

Vorig najaar bleek dat er grote problemen zijn bij de fiscus bij de afhandeling van de schenk- en erfbelasting. Honderden miljoenen euro’s bleken niet op tijd geïnd te kunnen worden.

Het plan was om dat probleem nog dit jaar op te lossen. Maar nu zegt Hoekstra dat hem dinsdag ter ore kwam dat de „kans aannemelijk is” dat de planning niet gehaald gaat worden. „We moeten opschalen om de oorspronkelijke snelheid te halen”, aldus de bewindsman. Ook zegt hij dat het zou kunnen zijn dat de problemen ’budgettaire effecten’ hebben.

Later op woensdag komt staatssecretaris Snel (Financiën) met een brief over de precieze stand van zaken.

’Ik ben uit mijn vel gesprongen’

Hoekstra is duidelijk niet blij met de nieuw opgedoken problemen. „Ik ben natuurlijk ook uit mijn vel gesprongen”, zei hij woensdag tegenover de Kamer. „Ik had dit al een paar weken eerder moeten weten. Het baart me zorgen dat het zoveel moeite kost om informatie boven tafel te krijgen.”

De Kamer heeft al langer kritiek op de gebrekkige informatievoorziening vanuit de fiscus. De coalitiepartijen in de Tweede Kamer besloten echter om desalniettemin niet de regie over de informatievoorziening via een grootprojectstatus naar zich toe te trekken.