Nieuws/Binnenland
2257497
Binnenland

Proef met lotgenoten in GGZ

Paul Blokhuis

Paul Blokhuis

Den Haag - Om het behandelen van mensen met psychische problemen succesvoller te maken moeten vaker ervaringsdeskundigen worden ingezet. Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid), denkt dat zulke lotgenoten anderen uit de brand kunnen helpen. Hij trekt geld uit voor een experiment.

Paul Blokhuis

Paul Blokhuis

„Voor veel mensen kan een gesprek met iemand die het een en ander heeft meegemaakt het belangrijkste zetje zijn naar de juiste hulp”, aldus de CU-bewindsman.

Het plan staat in een akkoord dat Blokhuis met de GGZ-sector heeft gesloten. Het gaat hoofdzakelijk over de financiën. Afgesproken is dat de rem wordt gezet op de uitgaven aan de geestelijke gezondheidszorg. Er gaat de aankomende jaren meer geld naartoe, maar de groei mag slechts beperkt zijn: maximaal 1,3 procent volumegroei voor volgend jaar, aflopend naar 0,7 procent in 2022.

Veel overlast

Hoewel er vorig jaar geld overbleef in de geestelijke gezondheidszorg, is het terugdringen van de uitgaven niet geheel onomstreden. Er wordt de laatste jaren op straat veel overlast ervaren van verwarde personen. Ook neemt het aantal zelfmoorden toe, vooral onder jongeren.

In een poging om de wachttijden en het personeelstekort in de geestelijke gezondheidszorg te verminderen stelt staatssecretaris Blokhuis volgend jaar 150 extra opleidingsplaatsen voor psychologen beschikbaar. Voor de extra opleidingsplekken wordt 20 miljoen euro uitgetrokken.