Nieuws/Binnenland
2257525
Binnenland

’Rampenscenario dreigt’

Lerarentekort Amsterdamse basisscholen nijpend

AMSTERDAM - Met de zomervakantie in zicht begint de tijd te dringen voor veel Amsterdamse basisscholen. Het lerarentekort is in de hoofdstad zo groot, dat voor een kleine 8000 kinderen nog geen juf of meester is gevonden die komend jaar voor de klas kan staan. De scholen hebben volgens lokale media bij elkaar ruim driehonderd vacatures.

Woensdagmiddag bieden schoolbesturen gezamenlijk een petitie aan aan de nieuwe wethouder van onderwijs, Marjolein Moorman, met meer dan 10.000 handtekeningen. Volgens de opstellers is het tekort aan leraren nergens in Nederland zo groot als in Amsterdam. Ze vragen de wethouder alles te doen om het tekort met „nieuwe en uitdagende maatregelen” terug te dringen. Gebeurt er niks, dan dreigt een „rampenscenario”: een tekort van vijfhonderd leerkrachten in 2023, wat erop zou neerkomen dat 15.000 leerlingen geen les kunnen krijgen.

Het Amsterdamse college van B en W maakt al werk van woonruimte voor jonge leraren. Bij wijze van proef worden honderd nieuwe woningen toegewezen aan startende leerkrachten.