Nieuws/Binnenland
2257598
Binnenland

Regionale hittegolf in Limburg

Een hittegolf in Neert, dicht in de buurt van Roermond.

Een hittegolf in Neert, dicht in de buurt van Roermond.

In het Limburgse Arcen is het woensdagmiddag 30 graden geworden. Sinds 27 juni heeft de temperatuur daar elke dag 25 graden gehaald en nu op drie dagen ook 30 graden. Daarmee is sprake van een regionale hittegolf.

Een hittegolf in Neert, dicht in de buurt van Roermond.

Een hittegolf in Neert, dicht in de buurt van Roermond.

„De komende periode maken nog meer plaatsen in ons land, vooral in Noord-Brabant, kans op het behalen van een regionale hittegolf”, zegt Ben Lankamp, meteoroloog van Weerplaza.

Meer plaatsen maken nog kans

De komende periode maken nog meer plaatsen in ons land kans op het behalen van een regionale hittegolf. Afgelopen zaterdag was het naast Arcen ook nog tropisch warm in Gilze-Rijen, dinsdag noteerde Eindhoven en Ell ook al de eerste dertigers.

Kortom, in het zuiden van het land is er op enkele plaatsen nog maar één tropische dag nodig. Met nog een hele reeks zomerse dagen in het vooruitzicht en mogelijk tropische dagen, met name later volgende week, is ook daar de kans op een hittegolf zeker aanwezig.

Ook nog een landelijke hittegolf?

Een landelijke hittegolf, oftewel een hittegolf bij het KNMI in De Bilt, lijkt er in deze zomerse periode vooralsnog niet in te zitten. De Bilt heeft nog niet één keer 30 graden weten te noteren. Drie tropische dagen zitten er voor die regio ook niet in op basis van de huidige verwachting, althans tot eind volgende week.

Toch is het niet geheel onmogelijk. Het maximum haalt voorlopig nog elke dag wel 25 graden; als het kwik dan in de loop van volgende week nog wat stijgt, kan het zomaar zijn dat ook De Bilt drie tropische dagen noteert. Dit is momenteel niet het waarschijnlijkste scenario.

Neerslagkans blijft klein

De komende week blijft de neerslagkans nog erg klein in Nederland. Er valt misschien een lokale onweersbui, vandaag is dat mogelijk in (nota bene) Limburg. Maar dat levert te weinig op, om de droogte te kenteren.

Vooral in het oosten en zuiden van Nederland is sprake van een stevig neerslagtekort, dat dagelijks verder toeneemt. Op steeds meer plaatsen kunnen we spreken van een heuse droogteperiode.