Nieuws/Binnenland
2257626
Binnenland

Dodelijk gif gestolen: ’vermijd contact’

Sporenonderzoek bij het museumdepot.

Sporenonderzoek bij het museumdepot.

LEIDEN - Een kluis die van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden is gestolen, blijkt een zeer gevaarlijk gif te bevatten. De politie waarschuwt dat het middel curare dodelijk kan zijn. Het zit in de vorm van een klein zwart blokje ter grootte van een suikerklontje in een glazen pot. De politie roept mensen op het spul niet aan te raken.

Sporenonderzoek bij het museumdepot.

Sporenonderzoek bij het museumdepot.

„Ik ben niet blij met dit veiligheidsrisico. We dachten dat we het gif veilig hadden opgeborgen. Maar hier hadden we geen rekening mee gehouden”, vertelt museumdirecteur Amito Haarhuis aan Omroep West.

Curare is een pijlgif dat onder meer door inheemse stammen in Zuid-Amerika wordt gebruikt om te jagen. In Nederland wordt het gebruikt als spierverslapper bij euthanasie. Het gif werd ooit aangeboden aan het museum, maar uiteindelijk is besloten om het niet op te nemen in de collectie.

Voortvluchtig

De kluis waar het middel in zat werd in de nacht van dinsdag op woensdag ontvreemd uit het depotgebouw van het Leidse museum aan de Raamsteeg. In de gestolen kluis zat naast het giftige goedje ook nog geld en een paar andere dingen.

De daders zijn nog voortvluchtig. Het is dan ook onduidelijk of ze wisten wat ze meenamen. De politie is bezig met sporenonderzoek, maar het is nog niet duidelijk hoe de dieven het pand in wisten te komen.