Nieuws/Binnenland
2257825
Binnenland

OM eist 10 jaar voor in brand steken partner

ALMERE - Een 53-jarige vrouw uit Almere verdient volgens justitie tien jaar celstraf voor poging tot moord op haar partner. Ze probeerde hem eind vorig jaar om het leven te brengen door brand te stichten in hun woning, betoogde het Openbaar Ministerie voor de rechtbank in Lelystad.

Het stel had al langere tijd relatieproblemen, schetst het OM. Na een tijdje elders te hebben gewoond, was de man eind november weer thuisgekomen. In de nacht van 3 december ging het mis. Toen de man als eerste was gaan slapen, las de vrouw berichtenverkeer tussen hem en een vriendin.

Kort daarna stichtte ze brand in de slaapkamer waar haar man op bed lag. Hij kon in eerste instantie niet naar buiten, omdat de deurklink er niet meer inzat en de sleutels uit het slot waren. Uiteindelijk vond hij de sleutels toch en wist hij via het balkon te ontkomen.

Man liep brandwonden op

In de woning gooide de vrouw vervolgens benzine over haar man en hield er een gasbrander bij. De man trok snel zijn kleren uit. Hij liep brandwonden op, maar overleefde.

Volgens deskundigen die de vrouw hebben onderzocht is ze verminderd toerekeningsvatbaar. Ze is depressief en lijdt aan posttraumatische stressstoornis.

’Zeer doelgericht te werk’

Dat neemt volgens de officier van justitie echter niet weg dat ze „zeer doelgericht te werk is gegaan”, onder meer door jerrycans met benzine klaar te zetten. Verder verdenkt justitie haar ervan dat ze rookmelders enkele dagen voor haar daad onklaar heeft gemaakt.

Uit internetgegevens van de vrouw bleek dat ze in de maand ervoor had gezocht naar informatie over „brand stichten zonder sporen achter te laten” en „erven na moord.”