Nieuws/Binnenland
2258266
Binnenland

Hogere eis bij hof om doodsteken Rotterdammer

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep twintig jaar celstraf geëist tegen een 39-jarige man die in 2003 de Rotterdammer Udo van Aken (28) zou hebben doodgestoken. De eis bij het gerechtshof in Den Haag is twee jaar hoger dan de straf die de rechtbank in Rotterdam hem vorig jaar conform de eis oplegde. De verdachte, Elvis P., was zelf in beroep gegaan.

De fatale steekpartij veroorzaakte veel ophef, ook omdat Van Aken een fervent Feyenoordsupporter was. Voor hem werd een stille tocht georganiseerd naar De Kuip. De aanleiding voor de steekpartij was volgens de aanklager een beroving.

Slachtoffer stierf op straat

De in Frankrijk geboren P. had diezelfde nacht in de buurt al drie voorbijgangers met geweld beroofd en kwam toen Van Aken tegen. Toen die weigerde zijn telefoon af te geven, zou P. hem hebben neergestoken met een mes en er met zijn telefoon en portemonnee vandoor zijn gegaan. Het slachtoffer stierf op straat.

De aanklager eiste een hogere straf dan eerder was opgelegd, onder meer omdat de man in 1999 ook al eens was veroordeeld voor een gewelddadige beroving. P. had zichzelf in 2016 bij de politie gemeld, maar deed er daarna al snel het zwijgen toe.

Het hof doet uitspraak op 18 juli.