Nieuws/Binnenland
2258410
Binnenland

Deskundigen waarschuwden al langer

’Versterking huizen zwaar overschat’

Een beschadigd huis in Groningen.

Een beschadigd huis in Groningen.

Den Haag - Het aantal woningen in Groningen dat de stempel ’onveilig’ heeft gekregen was jarenlang veel te groot. Veel bewoners hebben daardoor mogelijk ten onrechte het bericht gekregen dat hun huis versterkt moet worden. Dat hebben deskundigen verklaard tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Een beschadigd huis in Groningen.

Een beschadigd huis in Groningen.

Meerdere experts wijzen naar Hans Alders, de opgestapte Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Hij heeft de afgelopen jaren duizenden huizen laten inspecteren om te kijken of versterking tegen aardbevingen nodig is. Daarbij is de NCG uitgegaan van een risico op bevingen bij een winningsniveau die inmiddels al meer dan gehalveerd is.

„Het aantal woningen wat is ingeschat als onveilig was veel te groot. Het versterkingsplan was gebaseerd op oude kennis”, zei hoogleraar Ira Helsloot woensdag in de Tweede Kamer. Hij stelt dat de wetenschappelijke kennis over het risico op bevingen al veel verder was. „Ze hebben niet de best mogelijke optie bedacht, maar zijn heel erg aan de veilige kant gaan zitten. Hetzelfde geldt voor de inschatting van de sterkte van huizen. Ook daar hebben ze gedacht: ’het moet niet aan ons liggen als een huis instort’.”

Ook deskundige Raphaël Steenbergen van TNO heeft na kritische vragen van Kamerleden erkent dat het lang duidelijk is dat de versterking van huizen is overdreven. „Ik heb het persoonlijk meerdere malen aangekaart, omdat het voor de Groningers niet tot een redelijke versterkingsopgave leidt. Er waren rondom ons krachten die het op een bepaalde manier tegenhielden.”

Het Staatstoezicht op de Mijnen kraakt eveneens harde noten in een advies. De waakhond schrijft dat de versterkingsadviezen zijn gebaseerd op een winning van 50 miljard kuub. Dat is inmiddels gehalveerd. „Nu de gaswinning verder wordt afgebouwd, neemt het verschil in benadering verder toe. De levert uiteindelijk een overschatting op van het aantal gebouwen in Groningen dat versterkt moet worden.”

Inmiddels zijn de deskundigen wel serieus genomen en hoeven er geen 20.000 huizen meer versterkt te worden, maar slechts 1500. Daarnaast zijn er bijna zesduizend bewoners die wel versterking krijgen aangeboden omdat ze in een ’onzekerheidsmarge’ vallen.

Bizar

VVD-Kamerlid Yeşilgöz is geschokt: „Bizar. Deskundigen en wetenschappers bevestigen dat de NCG de risico’s voor de veiligheid van Groningers willens en wetens op basis van oude, conservatieve modellen heeft ingeschat in plaats van op basis van alle kennis van vandaag de dag.” De liberaal stelt dat veel Groningers zich onnodig onveilig hebben gevoeld en onnodig in zekerheid hebben gezeten. „Nog erger is dat wetenschappers dit wisten maar uit angst voor repercussies niet durfden aan te geven. Mijn mond valt open.”

Hans Alders, voormalig PvdA-politicus en bijbanenkoning, stapte dit voorjaar al op. Hij was het niet eens met het besluit van minister Wiebes (Economische Zaken) om de versterkingsoperatie tijdelijk stil te leggen. De Nationaal Coördinator Groningen stelt dat modellen worden gemaakt door de NEN. Die kijkt wanneer er een nieuwe methode moet worden ingezet. Overigens is de NCG, net als het ministerie, opdrachtgever van de NEN.

Donderdag is er een debat in de Tweede Kamer over de versterking van huizen in Groningen.