Nieuws/Buitenland
2259227
Buitenland

Iran: VS overziet gevolgen olieboycot niet

De Iraanse president Hassan Rohani.

De Iraanse president Hassan Rohani.

LONDEN - Iran dreigt de samenwerking met het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA op een laag pitje te zetten nu de VS weer een boycot op handel met Iran heeft ingesteld. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rohani gezegd bij ontmoeting met topman Yukiya Amano van de IAEA.

De Iraanse president Hassan Rohani.

De Iraanse president Hassan Rohani.

„De nucleaire activiteiten van Iran zijn altijd voor vreedzame doeleinden geweest, maar het is Iran die beslist of er wordt samengewerkt met de IAEA”, zei Rohani.

Hij waarschuwde dat Teheran zich krachtig zal verzetten tegen de dreigementen van de VS om de Iraanse olieverkoop te beperken. Ook waarschuwde hij dat Washington niet heeft nagedacht over de gevolgen van een dergelijk besluit.

„De Amerikanen zeggen dat ze de Iraanse olie-export tot nul willen terugbrengen. Ze hebben gepraat zonder goed na te denken. Het toont aan dat zij niet over zijn gevolgen hebben nagedacht.” Rohani deed zijn uitspraken tijdens zijn bezoek aan Wenen.

’Misdaad en agressie’

Hij riep Europa op tegen het beleid van de Amerikaanse president te protesteren. Rohani noemde de Amerikaanse sancties tegen Iran „misdaad en agressie.”

„Iran zal deze ronde van Amerikaanse sancties overleven, zoals het al eerder heeft overleefd. Deze Amerikaanse regering zal niet eeuwig in functie blijven.”

Hoewel Iran zich volgens het het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA aan alle afspraken houdt van het atoomverdrag, denkt Trump dat Iran in het geheim toch aan kernwapens werkt.